Onoarea nereperată a televiziunii românești
Cap în cap 1 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Onoarea nereperată a televiziunii românești 0Optimistul este cel care crede că trăim în cea mai bună dintre lumile posibile, da? În acest caz, pesimistul este cel care se teme că optimistul ar putea să aibă dreptate.
Un atare pesimism te poate cuprinde cînd încerci să dai de capăt războiului dintre cele două Realități paralele. Chestiunea este încîlcită și, în lipsa accesului la date privind propietatea asupra licenței, a echipamentului, a contractelor jurnaliștilor și a contractelor de management, cu clauzele lor scrise și nescrise, orice „împărțire de dreptate” este neavenită.
Dar cîteva lucruri tot putem spune. Întîi de toate, apusul Realității era previzibil, pentru că ea fost pornită de la început ca un proiect nesustenabil. Salariile uriașe oferite jurnaliștilor, moderatorilor, invitaților permanenți au avut un scop precis: să absoarbă de pe piață orice „capacitate” disponibilă sau care a putut fi convinsă să schimbe barca. „Mai devreme sau mai tîrziu, toți jurnaliștii vor ajunge să lucreze pentru mine”, brava, în urmă cu câțiva ani dl. Sorin Ovidiu Vântu. Cu un astfel de program vast, legat mai degrabă de orgoliu decît de realism, perspectivele economice nu aveau cum să fie solide. Mai mult, acești oameni, mulți cu experiență, orgolii și așteptări mari, nu puteau lucra prea mult împreună. Știți voi: teaca, două săbii…
La fel de nesustenabile au fost și eforturile de a separa marca „Realitatea” de marca „Vântu”, într-un nor de fum. Numele lui Sorin Ovidiu Vântu nu apare printre acționari, deși el s-a comportat tot timpul ca proprietarul de necontestat al televiziunii. Există un contract de management destul de încîlcit, în care managerul Sebastian Ghiță pare-se că nu e plătit, ci aduce bani de-acasă ca să gestioneze o televiziune. Un contract în care nimeni nu-și asumă deschis principala posesiune a televiziunii: controlul editorial, invocînd „libertatea totală” acordată jurnaliștilor.
Nesustenabilă a fost și abordarea jurnalistică a Realității TV, care a devenit, de bună voie, actor electoral și, ulterior, politic, cu un parti pris atît de evident încît friza comicul.
Dacă acceptăm aceste argumente, nu ne ramîne decît să ne întrebăm de ce un canal mediatic atît de chestionabil a acționat, ani de zile, ca agent de influențare a agendei publice și politice. De ce redactori și politicieni deopotrivă își luau azimutul de la RTV? Lăsam, de dragul argumentației, deoparte publicul care – să zicem – poate fi influențat. Dar profesioniștii – din mass-media ca și din politică – știau prea bine jocul practicat în și cu Realitatea TV. Și l-au creditat cu credibilitate. Nu investițiile unora și altora sînt de plîns în acest caz, nici măcar soarta jurnaliștilor, care sînt – unii, nu toți – victimele conjuncturii, ci credibilitatea unei industrii, a unei meserii care din asta trăiește: din încrederea pe care o insuflă. Aceasta este pierderea majoră în cazul Realităților paralele. Și, ca o pată de ulei într-un accident naval, se întinde…
Ioana AVĂDANI
Adaugă un comentariu