Oscarurile 2017, o ediție colorată și cu ghinion
Cap în cap 6 martie 2017 Niciun comentariu la Oscarurile 2017, o ediție colorată și cu ghinion 18Italienii dintotdeauna au evitat cifra 17. În avioanele lor, de la rîndul 16 se sare la 18, așa cum peste Ocean e obsesia lui 13! Poate de aici și încurcăturile de anul acesta, de la cea mai așteptată noapte cinematografică! Ori e ’89 (anul Revoluțiilor, de obicei, cea franceză sau a noastră) sau blestemul lui Trump, care a fost mai des amintit subtil, decît însuși Hollywoodul. După enorma bîlbă a plicurilor, cu siguranță că tipul de la PricewaterhouseCoopers l-a primit pe cel cu concedierea, căci preocupat să „twitterească” a dat dublura, care conținea cea mai bună actriță, în loc de cel mai bun film! Nici Warren Beatty (aproape 80 de ani) n-a avut prezență de spirit și nici n-a știut să facă un banc, asemenea lui Sammy Davis Jr., care în 1964 primea un rezultat greșit, pentru cea mai bună muzică, anunțîndu-l pe John Addison, cîștigător pentru „Tom Jones” (care nici măcar nu era nominalizat), premiul cuvenindu-i-se lui André Previn, pentru senzaționala „Irma La Douce”. Adorabilul actor și cîntăreț s-a plîns, în glumă, că-i va pîrî asociației contra discriminării celor de culoare și sala l-a răsplătit cu ropote de aplauze. Faye Dunaway (76 de ani), care a citit propriu-zis doar titlul peliculei, fără restul tipăriturii de pe carton, n-a avut curajul să mai iasă pe scenă. (Halal „Bonnie and Clyde”!) În plus, publicul a fost la fel de entuziasmat, inițial pentru „La La Land” (care s-a ales cu 6 statuete din 14 nominalizări la fel ca în 1950, „Totul despre Eva” doar că acela era genial și va rămîne printre primele 10 din istoria cinematografului) și cîteva minute mai tîrziu pentru „Moonlight” (care a mai luat și pentru cel mai bun scenariu adaptat și pentru rolul secundar al lui Mahershala Ali— are și el un „La” final în prenume!).
Două momente au fost dintre cele mai tulburătoare. Faptul că pe scenă a fost adusă matematiciana a cărei poveste este spusă în „Hidden Figures”: Katherine Johnson (98 de ani), interpretată magnific de Taraji P. Henson, și care a primit A Standing Ovation. (Adică toată lumea a aplaudat cu enorm respect și admirație, ridicîndu-se în picioare). La polul opus de vîrstă se află puștiul din „Lion”/„Saroo”: Sunny Pawar, de 8 ani acum, care și-a făcut o intrare foarte elegantă, inclusiv pe covorul roșu și mai ales fără fițe, cu un smoching impecabil și niște încălțări de invidiat. Dacă la cel mai bun actor, Casey Affleck, pentru „Manchester by the Sea” probabil că a cucerit pe toată lumea, Ryan Gosling mulțumindu-se doar cu interpretarea melodiei „City of Stars” din „La La Land”, la cea mai bună actriță, Emma Stone, era departe de performanța actoricească a franțuzoaice Isabelle Huppert (care luase César-ul, la Paris, cu două zile înainte) din „Elle”. „Zootopia” (care la noi s-a numit „Zootropolis”) evident un Disney desăvîrșit a înșfăcat statueta pentru animație lungmetraj.
La cel mai bun film într-o limbă străină „The Salesman”, iranianul, nu era neapărat cel mai bun, și a cîștigat clar pe motive politice, mai ales că precedentul, semnat, de același regizor: Asghar Farhadi, și anume „Nadir și Simin, o despărțire”, de acum 5 ani era net mult mai bun. În schimb, mesajul persanului, care a boicotat ceremonia nemaivenind, deși se făcuse o excepție pentru el, ca să poată intra în SUA (spre deosebire de urmăritul de justiție, Polanski, de acum ceva vreme) a fost citit de o femeie inginer și astronaut, născută la Mashhad, Anousheh Ansari (pentru că din Spațiu, Pămîntul n-are granițe). Momentul a fost introdus, cu mai mult noroc, de sora lui Warren Beatty: Shirley MacLaine (82 de ani, culmea, protagonista din „Irma La Douce”) primită cu enorm entuziasm și o plecăciune din partea lui Charlize Theron.
În mod surprinzător la cel mai bun documentar a cîștigat unul despre „O.J. Simpson: Made in America”, care durează 8 ore! La „Jungle Book”/„Cartea junglei”, care s-a remarcat pentru efectele vizuale, printre autori e și un român, Ioan Boieriu, din Brașov, directorul tehnic al echipei și care lucrează la Vancouver, în Canada.
Discursurile serii au fost majoritar repetitive. S-a mulțumit cu precădere mamelor și mai ales părinților din cer, au fost omagiați contracandidații în aproape fiecare secțiune în parte și bineînțeles citați sau au fost lungi liste de exprimare a recunoștinței.
A primit și Jackie Chan un Oscar, dacă tot n-au apucat să i-l dea lui Bruce Lee, căruia i-au dedicat, însă, o stea pe Bulevardul Celebrităților, postmortem, în 1993, după 20 de ani de la dispariția sa.
Și pentru că nu i-au primit în sală, pe cei 1.500 de invitați, cu popcorn și cola, au coborît, din tavan, din cînd în cînd, bombonele și gogoși, în așteptarea somptuoaselor, snoabelor și exoticelor cine, de pe la invidiatele și fără număr after party!
N-ar strica, pentru ediția 90 să scape de deochi, o oarecare exorcizare, că altfel cine știe ce se mai întîmplă!
Text de Irina Margareta NISTOR, critic de film
Adaugă un comentariu