Portret de țară

Cap în cap Niciun comentariu la Portret de țară 17

Privit din alt unghi decît cel strict juridic, dosarul fraudei la referendum  în care a fost trimis în judecată vicepremierul Liviu Dragnea mi se pare a fi o sursă bogată de inspirație pentru un scenariu de film. Un regizor de talent ar găsi acolo tot ce îi trebuie pentru a face portretul caricaturii politice în care s-a transformat democrația din România. Cetățenii informați și responsabili sînt priviți ca o masă de manevră , organele puterii locale, ca și organizațiile PSD din teritoriu, fac parte dintr-un imens mecanism de presiune condus astfel încît să mituiască electoratul – prin tombole, de pildă –  sau să-i întoarcă mîna la spate.

Mai mult, PSD, prin baronul baronilor, alias Liviu Dragnea, s-au substituit instituțiilor statului cu atribuții în procesul electoral – în speță birourile electorale – pentru a controla procesul electoral, mai ales participarea cetățenilor la vot.  Dacă momentul referen­du­mului a fost unul trist și penibil, pentru că președintele a rămas în funcție nu datorită sprijinului popular, ci grație absenteismului, care nu echivalează cu o susținere mai mare decît respingerea, dosarul referendumului are de fapt proporții catastrofale, pentru că radiografiază sistemul de manipulare a votului în România, căci nu există nici un motiv să credem că s-a procedat altfel la alegerile locale și legislative.  În demascarea metodică și profesională a acestui mecanism infam consta marele merit al procurorului DNA Lucian Papici, cel care a instrumentat dosarul fraudei la referendum, iar reacția paranoică a lui Victor Ponta, care a încercat să-i intimideze pe procurori încă din faza administrării probelor și nu a renunțat la tentativele de influențare a justiției nici după trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea, ne îndeamnă să fim convinși că procurorii DNA au atins un nerv vital al culturii și practicii politice a PSD.

Morala acestei istorii este că doar procurorii pot face ordine în politica românească, pentru că nu putem conta pe societatea civilă sau pe prea mult spirit civic la nivelul satelor și comunelor. Am afirmat desigur, implicit, că practicile electorale ale PSD sunt adesea de natură penală.  Ce pot face însă procurorii în fața imenselor presiuni politice care se fac asupra lor, căci Lucian Papici și adjuncta sa, Mariana Alexandru, au plătit cu retrogradarea curajul de a-și fi făcut datoria? Răspunsul l-au dat destul de limpede Laura Codruța Kövesi, UE și SUA: să nu renunțe, pentru că nici Bruxelles, nici Washington nu sunt dispuse să tolereze dera­paje la capitolul justiție, după cum au spus fără echivoc diplomații olandezi, britanici și americani aflați la București precum și purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene. Datorită acestor intervenții externe guvernul a fost nevoit să capituleze și să facă alte propuneri pentru conducerea secției 1 a DNA, iar Mariana Alexandru a primit șefia secției care urmărește infracțiunile conexe faptelor de corupție.

Rodica CULCER, jurnalist freelancer

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top