Puterea absolută corupe

Cap în cap Niciun comentariu la Puterea absolută corupe 30
Puterea absolută corupe

Să privim evenimentele retrospectiv, în­ce­pînd cu protestele din 20 ianuarie, care au fost o dovadă de civism, de atașament al unei părți a populației, cea mai educată, mai informată și activă, față de statul de drept și de democrație, de care PSD-ALDE vor să ne rupă. Minunate proteste, cu valoare de a­ver­tisment pentru premierul-desemnat, Vi­o­ri­ca Dăncilă, și patronul ei politic, Liviu Drag­nea. Dar să nu ne imaginăm că dinozaurii din PSD și ALDE se vor speria: mișcarea de pro­test este difuză, nestructurată, nu are lideri și nici program, ceea ce o face ineficientă îm­po­triva unui partid cinic și rapace, care deține a­proape toate pîrghiile puterii în stat. De altfel, numărul protestatarilor cu greu a ajuns în toa­tă țara la 100.000, ceea ce, să fim sinceri, nu pu­ne în pericol guvernarea. Altfel ar fi stat lu­cru­rile dacă ar fi existat o mișcare civică or­ga­nizată, cu lideri credibili și program, care să impulsioneze și penibila opoziție din Par­lament. Am ajuns astfel la cauza principală a degringoladei în care a intrat România, po­li­tic și economic: puterea absolută a politicienilor penali, potențată de capitularea o­po­zi­ției. De fapt, liberalii, fie că erau din vechiul sau din noul PNL, nu au dorit altceva decît să împartă puterea cu PSD, a­di­că accesul la re­sur­se, iar astăzi majoritatea liderilor lor do­resc la fel de fier­bin­te ca psd-iștii să scape de do­­sa­rele penale pe care le-au făcut în perioada cîr­dășiei pe față cu partidul lui Liviu Dragnea. De aceea PNL a ob­ți­nut un procent atît de scă­zut de voturi în 2016, iar majoritatea electo­ra­tului, adică pes­te 60% nu a participat la vot, pentru că nu se simțea reprezentată de PNL. Așa a ajuns PSD, împreună cu lacheii săi po­litici din ALDE, să dețină majoritatea ab­so­lu­tă în Par­la­ment, ceea ce i-a permis să lan­se­ze atacul a­su­pra tuturor instituțiilor și legilor an­ti­co­ru­p­ție dar și să destabilizeze economia pen­tru a putea prăda mai ușor a­vuția națională. Ne aflăm în fața unei demonstrații cla­re că puterea absolută co­rupe în mod absolut, cum spunea Lord Acton – dar nu numai pe cei care o e­xer­cită, ci tot ce ating ei.

Și acum să privim la PSD, partid care, de un an de zile, sacrifică guvernarea și țara pen­tru reglările de conturi din interiorul său. Nici Sorin Grindeanu, nici Mihai Tudose nu au fost și nici nu sînt niște lumini intelectuale, niște democrați sau niște reformiști. Ei au fo­losit doar vulnerabilitățile juridice ale lui Li­viu Dragnea pentru a încerca să-și conso­li­de­ze poziția politică și să utilizeze pîrghiile a­fla­te la îndemîna unui premier pentru a prelua conducerea PSD. Au încercat să se fo­lo­seas­că și de organismele europene și de in­te­resele NATO în regiune pentru a-l contra­ca­ra pe Liviu Dragnea. Nu au reușit, pentru că PSD este astăzi doar o rețea de baroni locali ci­nici și venali, care nu ține cont de interesel­e României și ale românilor, ci este or­ga­ni­za­tă ca o haită pusă pe distrugere și acaparare, du­pă modelul Tel Drum. Standardele și directi­vele europene nu există pentru ei, dacă stau în calea acestor interese.

Este adevărat că luptele interne din PSD au toate șansele să înceteze după investitura guvernului Dăncilă, căci viitorul premier es­te o slugă prea plecată a lui Liviu Dragnea și nu va dori probabil să-i facă nici concurență, nici probleme. În plus, la fel ca vecina sa de bloc din Videle, Carmen Dan, este atît de ne­pre­gă­tită pentru funcția de prim ministru, încît va scrie probabil după dictare tot ce-i va ce­re liderul PSD.

Iar în privința legilor jus­ti­ți­ei, știm deja că madam Dăncilă a făcut un lo­bby frenetic în Parlamentul European îm­po­triva protestatarilor și în favoarea proiectului PSD. Ce se va întîmpla deci cu o țară con­dusă de incompetenți cinici și rapace, fă­ră scru­pu­le? Vom vedea foarte curînd, pe pie­lea noas­tră.

de Rodica CULCER, jurnalist

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top