“Acest conflict poate dura la infinit”

Cap în cap Niciun comentariu la “Acest conflict poate dura la infinit” 0

OPINIA VECHE: Care a fost motivatia Israelului pentru acest razboi?

ADRIAN CIOROIANU: Cred ca Hamas-ul este cel care, in ultimii ani, a provocat Israelul  in mod repetat. Pe de alta parte,  se pune problema daca interventia israeliana, care dupa ultimele estimari a trecut de 700 de morti si alte sute sau chiar mii de raniti, este disproportionata. Cam  aceasta este intrebarea in rindul tuturor analistilor straini si, evident, care ar trebui sa ne preocupe si pe noi.

Actuala campanie israeliana in Gaza a creat un curent de opinie, favorabil Hamas-ului

O.V.:De ce au ales tocmai acest moment pentru a incepe atacurile?

A.C.: Din pacate, aceasta tranzitie de la Bush la Obama practic a dus la un vacuum de politie, in sensul ca nu au facut referie deloc la Gaza. Pe fondul tacerii SUA, pe fondul eforturilor Uniunii Europene, dar care sint, ca de obicei la nivelul ajutorului umanitar. Intra in competitie vecinii acelei zone si probabil ca, aceasta lupta dintre Israel si Hamas va duce la o reactualizare sau la o redesteptare a  Hezbollahului din Liban, o alta grupare care are drept scop crearea de probleme pentru statul israelian. Cred ca este de luat in  calcul si climatul politic din Israel, in curind acolo vor fi alegeri, iar actuala alianta de la guvernare nu-si poate permite sa duca acest conflict  in impas. Si toate aceste lucruri luate laolalta ne arata ca in fond avem de-a face cu o problema, poate una din cele doua sau trei la nivel planetar care nu-si gasesc o solutie de mai bine de 50 de ani.

O.V.: Ne putem astepta ca acest conflict sa prinda proportii din ce in ce mai mari?

A.C.: Faptul ca Iranul  sprijina Hamas-ul este un lucru aproape cert, conflictul de acolo ar putea incuraja Gruparea “Fratii musulmani” din Egipt, care este o grupare  iarasi fundamentalista islamica, desi statul  egiptean, la nivel oficial, face toate eforturile de a o tine sub control.

El este tinut sub control numai ca acest gen de conflicte s-ar putea sa-i incurajeze  pe  radicalii din toate statele vecine Israelului. Iar la nivelul opiniei publice, ceeea ce este foarte grav, actuala campanie isreliana in Gaza, a creat un curent de opinie, favorabil Hamas-ului.  Este aflata la putere in Iordania, Egipt sau Arabia Saudita, care sint  considerate ca ar sustine pozitia occidentala, europeana-crestina.

In maximum doua saptamini acest conflict s-ar putea incheia

O.V.: Vor urma si replici mult mai violente din partea Hamas-ului?

A.C.: Este adevarat. Problema care se pune si care intr-un fel ii obliga pe israelieni la replica, este ca  atacurile cu acele rachete facute artizanal dinspre Fisia Gaza au cistigat an de an cite un kilometru. La ora actuala ultimul oras atacat saptamina aceasta a fost la 20 de kilometri de Tel Aviv. Deci un oras in care a ajuns o astfel de racheta facuta artizanal din Gaza. Raza de actiune ale  acelor rachete a cistigat teren si asta ii alarmeaza pe israelieni. S-ar putea, pe o perioada de citeva luni, pe fondul sprijinului venit dinspre Iran sau dinspre Siria, ca raza de actiune al acestor rachete din Gaza sa ajunga la Tel Aviv.

O.V.: Cit ar mai putea dura ofensiva armatei israeliene?

In mod normal, in maximum doua saptamini acest conflict s-ar putea incheia. Numai ca asta nu inseamna ca acel conflict de amploare ce exista intre statul Israel si radicalismul islamic, mai ales Hamas si Hezbollah, s-ar incheia. Acest radicalism ar putea crea probleme in viitorul deceniu. Din pacate, acel spirit care exista la inceputul anilor 2000, cu reuninea de la Camp David in vremea lui Bill Clinton, s-a disipat putin. Exista in rindul palestinienilor o scindare intre Fatah si Hamas. Hamas, prin astfel de conflicte cu Israelul,  cistiga teren in mintea si in sufletul multor arabi, chiar daca poate sa isi permita sa piarda un conflict. Eu cred ca armata israeliana va avea un succes de cauza in cele din urma, dar Hamas iese cistigator la nivelul legendei sau  simbolisticii, asa cum s-a intimplat cu Hezbollah acum ceva vreme in conflictul din Liban.

Ei nu lupta cu un stat in acest fel, ei lupta cu o grupare fundamentalista

O.V.: Poate fi situatia actuala considerata drept apogeul neintelegerilor intre Hamas si Israel?

A.C.: Din pacate, de fiecare data s-a sperat ca ce se intimpla acolo este apogeul. Nu as spune ca este cel mai mare rau dintre cele posibile. Sa nu uitam,  avem de-a face cu o zona in care este foarte posibil  ca in viitorul apropiat sa avem de-a face  cu Iranul ca putere nucleara. Drept urmare, va dati seama, inca mai sint pasi de facut spre varianta cea mai rea a lucrurilor. Sa speram ca nu vom ajunge acolo.

Au fost pierdute anumite sanse, sanse de recunoastere reciproca. Pe de o parte, lumea araba sa recunoasca statul Israel, cu pretul ca Israel sa se retraga  de pe pozitiile cucerite in razboiul  de sase zile din 1967. Din pacate, acele ocazii au fost pierdute si sa speram ca dupa  aceste episoade destul de incinse vor urma altele de calm, de cedari din ambele parti. Ma tem ca, fara cedari, acest conflict poate dura la infinit.

O.V.: Ce cistiga Israelul in urma actiunilor pe care le intreprinde acum?

A.C.: Nu cred ca se poate vorbi de un beneficiu, Israelul a avut o serioasa pierdere de imagine.

Sigur ca ei au un alibi. In sensul ca acele rachete ii amenintau  zi de zi si probabil ca orice stat ar fi reactionat la fel. Ei nu lupta cu un stat in acest fel, ei lupta cu o grupare fundaentalista.  Hamas este o grupare fundamentalista, ei nu vrut sa stea niciodata la discutii, nu au vrut sa recunoasca statul Israel. Dar pe de alta parte, faptul ca au fost bombardate scoli sau spitale creaza o problema. Pentru societatea civila, pentru  presa internationala, pentru toti observatorii, se vorbeste de o serioasa pierdere de imagine din partea Israelului. Si totusi se pare ca isi asuma acest risc de a fi criticat, in ideea de a lichida infrastructura Hamasului din Gaza.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top