Răul nu mai e acolo
Cap în cap 2 iunie 2010 Niciun comentariu la Răul nu mai e acolo 0La începutul anilor ’90 multă lume credea că o lege a lustrației ar fi fost o soluție la problemele din România și că neadoptarea ei permitea nomenclaturii din eșaloanele doi și trei să rămînă la putere. Evident, nomenclaturiștii se temeau că o asemenea lege le-ar afecta interesele și se opuneau. Scepticii spuneau încă de atunci că în practică, măsura nu i-ar împiedica pe foștii comuniști și securiști să manevreze puterea.
Astăzi există destui oameni care continuă să fie de părere că o lege a lustrației e necesară. Șeful asociației de revoluționari 21 Decembrie, Teodor Mărieș, a renunțat la greva foamei numai după ce i s-au dat asigurări că acest proiect va fi adoptat. Omul e consecvent cu ideile pe care le susține de 20 de ani. Pe de altă parte, fostul președinte Iliescu se împotrivește și astăzi acestei idei, așa cum a făcut-o de la revoluție încoace. Tot consecvență se cheamă.
Dar, dincolo de consecvențele civice și politice, realitatea s-a schimbat. Dacă acum două decenii am fi avut pe cine lustra, astăzi, efectele unei astfel de măsuri (presupunînd că s-ar aplica în mod corect) ar fi egale cu zero. Mai mult, dacă imediat după revoluție, societatea românească ar fi avut, poate, îndreptățirea să bareze accesul la funcții politice tuturor celor legați de vechiul regim, printr-o măsură aplicabilă în grup, astăzi ar fi de dorit să discernem mai exact, să judecăm fiecare caz în parte cu instituțiile consacrate ale unui stat democratic, nu cu instrumente excepționale. Acum e ceva mai limpede că nu orice nomenclaturist era neapărat un vinovat, după cum s-a constatat și că simpla neapartenență la structurile de putere ale vechiului regim nu e, în sine, o garanție de onestitate și competență.
Și pentru ca ciorba să fie completă, să amintim că printre inițiatorii din 2005 ai acestui proiect (care intră abia după cinci ani în discuția Parlamentului) se număra și o fostă colaboratoare a Securității, care făcea politică la nivel înalt.
E adevărat că, în general, nomenclatura comunistă a făcut mult rău, timp de decenii. Identificarea acestui rău și-a avut punctul culminant la revoluție. Atunci au înțeles pînă și cei mai naivi dintre români de unde le veneau necazurile. O observație a filozofului francez Denis de Rougemont arată însă că în momentul în care crezi că l-ai descoperit pe Diavol, el tocmai s-a mutat în altă parte. Din acest unghi de vedere, o actuală (re)demonizare a celor care au condus România înainte de 1989, nu poate apărea decît ca o diversiune prostească.
Andrei MANOLESCU
Adaugă un comentariu