Refuzul exercitării dreptului de vot, o posibilă formă de protest
Cap în cap 30 martie 2014 5 comentarii la Refuzul exercitării dreptului de vot, o posibilă formă de protest 624
Alegerile pentru Parlamentul European din această primăvară găsesc societatea românească tot mai dezamăgită de prestaţia clasei politice, în ansamblul său. Aceleaşi partide perindîndu-se la putere şi dezamăgind în egală măsură; aceleaşi personaje schimbînd doar sigla sub care îşi urmăresc propriile interese; cînd apar nume noi, purtătorii lor preiau în mare viteză năravurile seniorilor.
La asta se adaugă evidenţa că, alegînd repetat răul cel mai mic dintr-o ofertă lipsită de conţinut nu faci decît să-i legitimezi. Pe ei, cei care au făcut legi care blochează accesul pe scenă al forţelor care ar putea produce o schimbare, care te obligă ca, dacă ai dori să-l votezi pe X, aflat pe locul al patrulea în lista stabilită de mai-marii unui partid, să-l votezi implicit pe Y, personaj pe care-l dispreţuieşti, aflat în poziţia a treia în aceeaşi listă. Ei, care au decis să avem, în privinţa condiţiilor de înregistrare a unui nou partid, cea mai restrictivă lege din Europa, cel mai mare număr de semnături necesar înscrierii în cursa electorală, condiţii de participare la campania electorală care oferă şanse inegale competitorilor (evident, în favoarea lor, a celor care deja sînt, într-o formă sau alta, la putere). Ni se garantează dreptul de a vota, mai puţin cel de a alege.
Nemulţumirile sînt din ce în ce mai evidente, manifeste prin demonstraţiile de stradă, dar şi prin alte forme de protest, din ce în ce mai consistente şi mai articulate. Pentru cei, se pare din ce în ce mai mulţi, care refuză raţionamentul „cutare are lipsurile lui, dar totuşi e preferabil lui cutare de la celălalt partid”, nu găsesc pe buletinele de vot nicio siglă demnă de a fi votată, se pune problema exprimării, cu ocazia scrutinului din 25 mai, a unui protest care să nu poată fi ignorat. Spre deosebire de alte forme de protest, cum sînt demonstraţiile de stradă, cel legat de scrutinul electoral ar avea avantajul de a putea fi exprimat la scară naţională. În condiţiile legislaţiei româneşti, care (evident) nu prevede o posibilitate de manifestare explicită a votului negativ (de tipul „None of the above” – NOTA), un asemenea protest poate consta fie în boicotarea scrutinului (neprezentarea la urne), fie în anularea votului (aplicarea ştampilei „votat” în dreptul mai multor candidaţi).
Ni se garantează dreptul de a vota, mai puţin cel de a alege.
Prietenul meu, Sorin Cucerai, argumentează într-o altă publicaţie ieşeană („Calcule”, în Ziarul de Iaşi, 29 martie 2014), pentru adoptarea boicotului ca formă de protest la alegerile din mai – „nu puteţi voi cumpăra cît putem noi boicota”.
Argumentul pentru boicot ar fi că „electoratul captiv al fiecărui partid nu e suficient de mare încît să asigure partidului respectiv procentul pe care şi l-a fixat ca ţintă. Aşa încît un boicot care va duce la faptul că doar electoratele captive participă la vot este un boicot care va avea consecinţe dureroase pentru partide”. Se uita însă că, în final, tot 32 de deputaţi merg in PE, chiar dacă sînt votaţi doar de 10% din electorat. Şi tot din aceleaşi partide. Singurul efect palpabil ar fi avantajarea acelor partide sau candidaţi la care ponderea electoratului captiv în totalul votanţilor e mai mare. Române de văzut care sînt acestea.
Eu zic că un protest, fie prin boicot, fie prin vot anulat, ar avea ca obiectiv principal acela de a atrage atenţia asupra faptului ca existe un grup important de alegători care nu mai vor să participe la jocul alegerii celui mai mic rău. Condiţia succesului e să fie vizibil şi specific (adică să nu poată fi interpretat altfel decît ca un protest). Presupunînd că există un milion de cetăţeni dornici să participe la un astfel de protest, prin boicot rata de participare s-ar reduce de la 27% (cît a fost la europarlamentarele din 2009) la 22%; uşor de trecut cu vederea, de pus pe seama faptului că românii au devenit şi mai dezinteresaţi de politică (europeană) decît acum 5 ani, că sînt leneşi, că preferă să meargă la grătare… Nu s-ar şti niciodată cîţi din absenţii de la urne sînt absenteişti (cei care nu-şi îndeplinesc o presupusă datorie cetăţenească) şi cîţi sînt abstenţionişti (cei care refuză să-şi exercite un drept).
În schimb, dacă în loc de 190 de mii de voturi nule (înregistrate în 2009) vor fi peste un milion, adică mai multe decît cele obţinute de aproape fiecare partid în parte, asta nu va mai putea fi trecut cu vederea. Va fi greu de argumentat că, brusc, s-a înzecit numărul celor care nu-s în stare să aplice corect o ştampilă.
La alegerile locale din 2012, mi s-a relatat că în Iaşi a avut loc o expresivă formă de protest, pe măsura tradiţiei culturale a oraşului: au fost găsite în urne mai multe buletine de vot care aveau la sfîrşit, desenat cu pixul, un pătrat în care era scris numele lui Nicuşor Dan (candidatul anti-sistem de la Bucureşti), pătrat în care era aplicată ştampila „Votat”. Imaginaţi-vă un gest similar, cu un mesaj adaptat momentului, replicat în sute de mii de buletine.
Dacă mă întrebaţi la ce ar servi o asemenea demonstraţie, voi spune că ar putea constiui baza de constituire a unei noi formaţiuni politice, altfel decît cele existente, pe care să o putem vota cu proxima ocazie.
de Mircea KIVU, sociolog
5 comentarii
Admitere, admitere, admitere!
Admitere, admitere, admitere!
Admitere, admitere, admitere!
Admitere, admitere, admitere!
Admitere, admitere, admitere!