Revoltă și în Parlament – se depune iar moțiune de cenzură
Cap în cap 21 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Revoltă și în Parlament – se depune iar moțiune de cenzură 7
„Revoluția fiscală” a Guvernului are ca scop asumat de ministrul Finanțelor Publice Ionuț Mișa și prim-ministrul Mihai Tudose scăderea impozitării asupra cetățenilor și colectarea mai multor fonduri la bugetul de stat. Principalele modificări prevăd ca impozitul pe venit să scadă de la 16% cît este în prezent la 10%, contribuțiile sociale ale angajatorului urmează să fie plătite de către angajat și, printre altele, se reduce și contribuția la Pilonul al II-lea de pensii de la 5,1% la 3,75%, în timp ce companiile care vor declara falimentul vor fi impozitate în plus cu 2,25% din fondul de salarii.
Argumentul cel mai mare al celor aproximativ 40.000 de protestatari din cele mai mari orașe din țară, care au ieșit în stradă și împotriva acestor măsuri duminică, 5 noiembrie, este că salariile angajaților vor scădea. Dacă la stat Guvernul va impune o creștere a salariului brut astfel încît angajatul să poată plăti toate contribuțiile pe care le plătea angajatorul în numele său și să rămînă, la finalul lunii, cu aceeași sumă de bani în mînă, în mediul privat o astfel de măsură este imposibilă și depinde doar de bunăvoința firmelor, care nu vor fi obligate să majoreze salariul brut. Astfel, Ziarul Financiar estimează că sînt peste 6 milioane de contracte care rămîn în aer pînă în ianuarie 2018, cînd vor intra în vigoare aceste măsuri, estimîndu-se că cei mai taxați vor fi angajații din sistemul IT, care au beneficiat de mai multe facilități fiscale în ultimii ani.
Contestare pe linie
Deși Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare de la începutul anului viitor, există posibilitatea ca aceasta să nu aibă exact aceeași formă pe care o are acum sau ca ea să nu producă niciun efect. Conform legislației din România, orice ordonanță intră sub formă de propunere legislativă în Parlament care are dreptul să propună amendamente pentru a o putea modifica și transforma în final în lege. În momentul de față, dacă Parlamentul va aborda această ordonanță pe ordinea de zi în săptămîna în care urmează există suficient timp ca, pînă la finalul anului, să poată să o transforme în lege. Însă, odată ce aceasta va fi transformată în lege, președintele României o poate ataca la Curtea Constituțională. Pînă la acel stadiu, doar Avocatul Poporului poate contesta la instanța legislativă supremă actul normativ.
„Revoluția fiscală” a stîrnit critici din toate colțurile lumii politice și economice. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, conform Adevărul, că aceste modificări reprezintă un spectacol „riscant și mincinos, iar România este jucată și lăsată pe seama hazardului”. La rîndul său, președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că partidul său va declanșa o moțiune de cenzură împotriva actualului Guvern, cu șanse care sînt, însă, destul de mici de reușită. În acest moment, PNL are 166 de voturi asigurate, dar pentru a schimba Guvernul va avea nevoie de încă 70, peste 20 de parlamentari din PSD și ALDE fiind nevoiți să voteze împotriva propriului partid pentru ca al doilea Guvern din scurta guvernare PSD-ALDE să cadă. Cele mai afectate din acest tăvălug mediatic sînt companiile care își realizaseră o prognoză financiară pentru anul 2018 și care au aflat, cu mai puțin de două luni înainte de finalul anului, că trebuie să-și refacă toate calculele și că în previziunea fiscală în România există doar pe hîrtie.
Adaugă un comentariu