Rocada Geoană – Blaga sau unde dai și unde crapă
Cap în cap 8 decembrie 2011 Niciun comentariu la Rocada Geoană – Blaga sau unde dai și unde crapă 1Victoria lui Ponta asupra lui Geoană s-a terminat cu un schelălăit trist în PSD, din scaunul de șef al Senatului lătrînd acum vioi „buldogul” Blaga, readus în prim plan de o mișcare politică a cărei rațiune scapă bărbaților de stat, mari sau mici Titulești.
Funcția, la catafalcul căreia Ponta poate depune de acum înainte toate legile și suspendările imaginate noaptea și trezite la realitate ziua, s-a dovedit nu doar importantă, dar și extrem de utilă pentru întreaga Coaliție. „Calculul greșit”, eticheta lipită de Iliescu pe rocada Geoană – Blaga instrumentată de urmașul „prostănacului”, a dus la revigorarea pragmatismului în Coaliție și la un troc cu miza ridicată. Secretariatul general al Guvernului, placa turnantă a marilor afaceri cu instituțiile statului, cuibușor de nebunii pe bani publici și adăpost pentru fini, nepoți și clientelă, adică o comoară la casa oricărui partid, de la Miki Șpagă la Daniela Andreescu, a fost dat la schimb pentru șefia Senatului. PDL a strîns din dinți în fața pretențiilor UDMR, previzibile pentru un partid care a știut întotdeauna să-și joace bine astfel de cărți, și a dat găina cu ouă de aur taman în ajun de alegeri. Motivele? Multe și solide. Senatul trebuia deblocat pentru că legi importante își așteptau rîndul (hulitul Geoană își făcuse bine treaba din punctul acesta de vedere), gărgăunii cu suspendarea și al doilea om în stat trebuiau și ei scoși din capul USL, dar mai ales trebuia asigurată liniștea în partid și începută organizarea pentru alegeri. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un singur nume, li s-a spus Blaga.
Alungat de la Interne și din conducerea partidului împreună cu oamenii fideli și faimoasa tripletă, Blaga a știut să aștepte ca roata să se întoarcă. (E o lecție din care Geoană are multe de învățat). Din cînd în cînd mai trăgea cîte un semnal de alarmă. Să nu uităm întîlnirea din octombrie cu Emil Boc și avertismentele dure lansate acolo de Blaga. „Singura strategie a partidului în momentul de față pentru 2012 este cumpărarea de voturi, pe asta mizați, să racolați primari. Partidul riscă să piardă iremediabil alegerile dacă refuză sprijinul oamenilor cu experiență”, a tunat Blaga. Și are dreptate. Plasat în mai toate sondajele undeva în jurul a 20%, PDL este incoerent, băltește în lipsa de autoritate și dezorganizare, se discreditează furînd pe rupte. Și cine a fost maestrul organizării și mîna forte în toate campaniile dacă nu Blaga? Reactivarea lui ține deci de conștientizarea situației jalnice în care se află PDL, fiind pînă la urmă o capitulare a lui Traian Băsescu. Este probabil începutul unei restaurații și va fi interesant de urmărit cum se va împăca rolul cheie, pe care este de banuit că îl va juca Blaga în anul electoral care vine, cu Codul Etic și noua viziune în ce privește corupția internă. Actuala garnitură din BPN (n.r.: Biroul Permanent Național), cu excepția Monicăi Macovei, care a băgat cu anasina pe gîtul partidului criteriile de integritate, și a cîtorva „reformiști” de conjunctură, nu e cu nimic mai brează decît tripleta. Cîștigul de imagine obținut prin aplicarea Codului Etic ar putea să cîntărească mult mai puțin decît disciplina de fier și eficența organizatorică. S-ar mira cineva? Ca să nu mai discutăm că răfuiala lui Blaga cu „filozofi gen Voinescu și Macovei, care sînt mai mult interesați să apară la televizor decît să gîndească strategii” nu este doar a lui, este a partidului însuși. Revenirea lui Blaga în prim plan este probabilul compromis cu începutul de reformă la care am asistat. Demonstrația că pînă la urmă, sistemul, cu băieții lui deștepți cu tot, este mereu triumfător.
Trăgînd însă linie peste toată tevatura de la Senat, PSD a pierdut în planul politicii mari, iar PDL al iluziilor. Deocamdată.
Andreea PORA
Adaugă un comentariu