România, prinsă în spirala devastatoare a populismului. Cu onestitate despre creșterea alocațiilor pentru copii
Cap în cap 25 mai 2015 Niciun comentariu la România, prinsă în spirala devastatoare a populismului. Cu onestitate despre creșterea alocațiilor pentru copii 10Orice discuție despre creșterea alocațiilor pentru copii e delicată. La fel ca dezbaterile despre salariile profesorilor, medicilor, primarilor. Știm cu toții că alocația actuală (42 de lei) e mică, e evident că trebuie mărită. Ei bine, acum vine partea tehnică, plictisitoare, dar esențială într-o economie: cum poate fi majorată? Liberalii au ales soluția cea mai simplă din punct de vedere politic, dar cea mai costisitoare pe termen lung pentru toată lumea: populismul. E doar începutul: PSD și PNL au intrat oficial în campania electorală pentru 2016 și de-acum înainte vom vedea doar asemenea gesturi. Mi-e teamă de repetarea catastrofalului an 2008, cînd România a fost adusă în pragul colapsului economic.
Voi explica pe scurt de ce soluția aleasă de liberali este populistă și, pe termen lung, face rău. Încă o dată, sînt perfect de acord cu axioma că alocațiile pentru copii sînt mici. Dar PNL a propus în Parlament creșterea alocației pentru circa 3,6 milioane de copii, cu un impact bugetar de circa 1,7 – 2 miliarde de lei anual, FĂRĂ niciun studiu de impact asupra bugetului, fără nicio indicație despre sursa de finanțare a acestei majorări. Argumentele liberalilor: e treaba guvernului PSD să găsească banii necesari/dacă există bani pentru clientela politică a PSD atunci sînt și pentru copii/avem creștere economică, deci sînt bani pentru alocații mărite. Acest comportament politic se numește iresponsabilitate. Cînd știi că miza se ridică la aproape 2 miliarde de lei anual, nu te joci cu cuvintele, cu legile. Mai ales după ce ți-ai făcut ca slogan electoral „Un alt fel de politică”. Un alt fel, adică diferit de PSD, de Traian Băsescu, diferit de populismul deșănțat cu care ne-a obișnuit premierul Victor Ponta – cel puțin eu așa am înțeles promisiunea liberalilor.
Cînd știi că ești pe cale să scoți 2 miliarde de lei din bugetul țării – fie și pentru cel mai nobil scop posibil, copiii – te gîndești de zece ori înainte să-ți asumi această măsură: de la ce capitol bugetar îi luăm, ce investiție/lucrare se oprește sau ce taxă/impozit ar trebui inventat ca să faci rost de bani. Și mai ales, explici public toate acestea, pui pe masă argumente, dacă ai, deschizi dezbaterea.
Apoi, te mai gîndești tu ca partid liberal dacă nu există cumva soluții mai bune pentru acești copii decît majorarea alocației: poate că e mai bine să presezi pentru investiții aducătoare de valoare adăugată în economie, deci și în buzunarele părinților (capitol la care Guvernul Ponta stă catastrofal). Poate că e mai bine să găsești mijloace indirecte de creștere a bunăstării, mijloace mai apropiate de doctrina liberală, dar și de posibilitățile bugetului.
Încă ceva: nu am văzut un studiu, o discuție publică măcar care să ne arate ce rezultate scontează PNL cu această creștere. În ce se așteaptă să se ducă banii, pentru ca peste 1 an să putem face o evaluare și să vedem dacă măsura s-a văzut într-o eventuală rată mai mică a abandonului școlar sau într-o reducere a diferențelor rezultatelor școlare între rural-urban sau dacă s-a văzut în natalitate. Poate face măsura parte dintr-o politică de combatere a declinului demografic? Nu știm încă.
Din păcate, nimic din cele de mai sus nu s-a întîmplat. Totul arată ca o încercare de șah la PSD, pentru că – în mod previzibil – prima reacție a partidului aflat la guvernare a fost de respingere. Un șah populist, evident. Deja PSD e pictat acum de liberali drept un partid care urăște copiii pentru că nu e de acord cu creșterea alocațiilor.
PSD, la rîndul său, dăduse șah mai înainte liberalilor cu proiectul noului Cod Fiscal – un amestec de scăderi de taxe și impozite prin care practic a deposedat PNL de propriile argumente electorale. Ce contează că acel mix din Codul Fiscal, alături de scăderea abruptă a TVA la alimente, poate avea un efect devastator asupra deficitului bugetar din 2016, așa cum au avertizat Comisia Europeană și FMI? Importante sînt alegerile locale și parlamentare din 2016.
Nu vă entuziasmați cînd vedeți aceste măsuri prin care cresc alocații și salarii și scad taxe și impozite. Am mai trecut cu toții printr-o situație similară, în 2008. Atunci, liberalii lui Tăriceanu se întreceau cu PDL-iștii lui Băsescu și PSD-iștii lui Geoană în măsuri la fel de generoase, dar cu efecte distructive în timp. Și a venit decontul: anul 2009, cînd bugetul României a fost aproape de colaps.
Nimic nu e mai devastator pe termen lung pentru o țară decît populismul deșănțat. Or, la asta asistăm acum. Pregatiți-vă pentru ce e mai rău în anul rămas pînă la alegeri. Și, mai ales, gîndiți-vă bine dacă această clasă politică mai are ce să vă ofere. Tot ce vedem acum sînt gesturi disperate în încercarea de a-și salva pielea și a seduce încă o dată, aruncînd praf în ochii publicului, o masă de alegători tot mai exasperați de lipsa de perspectivă și alternativă.
PS: De remarcat inadecvarea oamenilor care conduc acum PNL, generația 40 de ani, la publicul lor. O astfel de măsură era de înțeles la oamenii politici din generația Iliescu, Năstase, care au beneficiat de sprijinul electoral al unui public care își dorea statul-tătuc, paternalist, care aștepta „să i se ne dea”. Publicul PNL e complet diferit.
text publicat pe hotnews.ro pe 20 mai 2015
Adaugă un comentariu