Turcia-Rusia, un război într-un război cu prea mulți combatanți
Cap în cap 1 decembrie 2015 Niciun comentariu la Turcia-Rusia, un război într-un război cu prea mulți combatanți 14Testarea la limită a determinării turcilor trebuie să fi fost una dintre cele mai grave erori de analiză făcute vreodată de Vladimir Putin. E adevărat că, prin doborîrea avionului SU-24, Ankara a surprins multă lume, dar semnele erau acolo. Evident nemulțumită de bombardamentele ruse asupra rebelilor sirieni turkmeni de lîngă graniță, Turcia, garantul lor, lansase deja mai multe avertismente. Ultimul a fost doborîrea dronei de fabricație rusească. A urmat un avion.
Ironic e că, dacă cineva ar fi avut motive să se aștepte la o astfel de mișcare din partea lui Recep Erdogan, acela ar fi trebuit să fie tocmai Putin. Cei doi se aseamănă neliniștitor de mult. Lideri autoritari ai țărilor lor, fie din poziția de premier, fie din cea de președinte, amîndoi eludează normele democratice, își alimentează popularitatea din naționalism și conflicte. Putin nu a prevăzut însă acest pas, iar acum, situația complicată din Siria devine și mai impredictibilă.
În plan bilateral relațiile nu pot decît să se deterioreze, cel puțin pe termen scurt. Primii pași au fost făcuți: reinstituirea regimului de vize, sancțiuni comerciale. Totuși, nicio țară nu și-a rechemat ambasadorul. Cel puțin nu încă. Implicațiile asupra conflictului general sînt vizibile. Rusia a adus în Siria sistemele de rachete S-400, care îi oferă, cel puțin în teorie, capacitatea de a institui o zonă de excludere aeriană. Această mutare poate fi interpretată ca una de imagine, dar în mod cert a sporit tensiunea în regiune.
Fără să intre într-un conflict deschis, nimeni nu are nimic de cîștigat din asta, Ankara și Moscova vor purta cel mai probabil un război prin intermediari. Și, în vreme ce Turcia va susține grupările rebele care atacă regimul al-Assad, Rusia va avea grijă să arunce bombe peste ele. O mînă de ajutor dată kurzilor, cel mai important inamic al Turciei în Siria și Irak (înaintea Statului Islamic), nu este exclusă. Conflictul ruso-turc arată, de fapt, de ce războiul civil sirian se întinde de atîția ani și de ce Statul Islamic ocupă în continuare teritorii importante în Siria și Irak: toți marii actori susțin un obiectiv comun declarat – eliminarea Statului Islamic, dar fiecare în parte vede într-un fel diferit peisajul post-conflict.
Doborîrea avionului rusesc a intervenit într-un moment de cumpănă pentru războiul sirian. Pe de o parte, țările din coaliția internațională au sporit numărul de raiduri împotriva ISIS, ca urmare a atacurilor de la Paris și a bombardării avionului rusesc în Egipt, iar efectele se văd. Pe de altă parte, marii actori regionali și grupările rebele de pe front au început să se poziționeze cît mai bine pentru negocierile de pace care vor începe în ianuarie. Ce urmează? Războiul sirian poate fi încheiat și ISIS poate fi învins, dar acest deznodămînt este departe în timp și este condiționat de voința celor implicați.
Rusia și Iranul trebuie să accepte că Bashar al-Assad nu mai are un viitor și să elimine nu doar un dictator care a ordonat uciderea a zeci sau sute de mii de mii de civili, ci și ținta numărul unu a jihadiștilor din Siria. O măsură în consecință trebuie să vină și din partea Turciei și a statelor din Golf, cu Arabia Saudită în frunte, sponsori ai rebelilor deloc moderați, care trebuie să lase Statul Islamic fără susținere, inclusiv financiară. Nu în ultimul rînd, coaliția internațională trebuie să ofere un sprijin masiv forțelor siriene credibile de opoziție, inclusiv kurzilor.
Viitorul pașnic al Siriei este al unei țări unde guvernul respectă drepturile tuturor cetățenilor și nu generează tensiuni sectare. Este și cazul Irakului, unde, pînă acum, executivul dominat de șiiți (spijiniți de Iran) a marginalizat sub ochii americanilor populația sunită și a alimentat astfel rîndurile Statului Islamic. O utopie? Greu de spus.
Pe r/syriancivilwar, 26.000 de oameni din întreaga lume urmăresc episod cu episod conflictul sirian, iar numărul lor crește semnificativ. Subredditul e un instrument excelent de documentare pe temă pentru că adună foarte multe informații din zone oficiale, presă mainstream, publicații locale sau regionale din Orientul Mijlociu, rețele sociale, le filtrează și le comentează într-un mod echilibrat. Cel mai votat comentariu după doborîrea avionului rusesc de către Forțele Aeriene ale Turciei venea să răspundă unui utilizator care prezicea o reacție copleșitoare a Rusiei și spunea ceva de genul ăsta: „Gata! Eu unul am renunțat să mai ofer predicții cu privire la ce se va întîmpla în acest război”.
Text scris de Adrian Cochino, jurnalist Realitatea.net
Adaugă un comentariu