Un articol doborîtor, boss…
Cap în cap 27 octombrie 2014 Niciun comentariu la Un articol doborîtor, boss… 12Deranjul penal care s-a pogorît asupra lui Viorel Hrebenciuc a produs una dintre cele mai fascinante stenograme pe care ne-a fost dat s-o vedem. Ea se regăseşte în referatul prin care DNA a început urmărirea penală împotriva lui Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova.
Partea cu Dumitru Iliescu este mai puţin relevantă. Sigur, e grav că acesta sustrăgea informaţii secrete din dosarele DNA, dar ceea ce îi cerea el în schimb lui Hrebenciuc erau nişte potlogării: un job pentru fiică-sa, să păstreze pe cineva în funcţie, să debarce pe altcineva.
Mult mai importantă este conversaţia dintre Hrebenciuc şi Dan Şova. Cei doi puneau la cale promovarea rapidă a unei legi de amnistie şi graţiere, precum şi abrogarea unui anumit articol, numărul 13, din legea 78 din 2000, o lege specială de luptă împotriva marii corupţii, adică exact a acelei forme de corupţie generată de politicieni.
Să-l citim împreună: „Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau într-o formaţiune politică, într-un sindicat ori într-o asociaţie fără scop lucrativ sau fundaţie şi care foloseşte influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”.
„Boss, ăsta e un articol doborîtor”, zicea Hrebenciuc şi aducea un fals argument. El susţinea că ori de cîte ori, ca parlamentar, ar încerca să atragă fonduri către o localitate din colegiul său, pentru ca primarul să facă un drum, ar putea fi agăţat penal cu acest articol. Falsul este izbitor: legea vorbeşte de „foloase necuvenite”, nu de orice fel de foloase. În plus, nu există – sau eu nu cunosc cel puţin – nici un caz în care această lege, veche de 15 ani, să fi sancţionat un demnitar care a intervenit în folosul unei comunităţi.
Avem în schimb exemple de demnitari care au fost sancţionaţi cu ajutorul acestui articol – şi de fiecare dată a fost vorba de un folos care le revenea lor, în mod necuvenit. Îl avem pe Adrian Năstase, condamnat de două ori în baza acestui articol, în dosarele „Trofeul calităţii” şi „Zambaccian”, apoi îl avem pe Dan Voiculescu, condamnat în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, plus o cohortă consistentă de parlamentari şi miniştri aflaţi în diverse stadii de anchetă sau judecată. Absolut niciunul nu are insomnii penale pentru că a vrut să asfalteze un drum.
Stenograma Hrebenciuc are marele merit că arată cît de vie a rămas în activul PSD dorinţa de a relaxa legislaţia penală, în pofida tentativei eşuate din 10 decembrie anul trecut, zi intrată în istorie sub numele de „marţea neagră”. O menţiune aparte merită raportarea faţă de acest subiect a liderului PSD, premierul Victor Ponta. Ori de cîte ori a fost confruntat cu ea, acesta a răspuns în felul următor: „Nu voi fi niciodată de acord cu amnistia sau graţierea faptelor de corupţie prevărute de Codul Penal (subl. mea)”.
Evaziunea premierului este evidentă. Articolul „doborîtor”, ca şi altele care vizează corupţia politicienilor, nu sînt prevăzute in Codul Penal, ci în legi speciale. Despre acestea, dinspre Victor Ponta, nu a venit niciodată nimic.
de Liviu AVRAM
Adaugă un comentariu