Un scrutin de viitor
Cap în cap 16 martie 2009 Niciun comentariu la Un scrutin de viitor 0Criza mondiala, carevasazica. Efectele prezentei recesiuni vor brazda cu noi date terenul economiei reale, ierarhiile internationale, aranjamentele geopolitice si tabla de valori a societatilor euro-americane. Dupa ce actualul tsunami isi va fi consumat furia, elitele (nu doar financiare) se vor schimba la fata si vor adopta pesemne alte practici. De vreme ce sistemul capitalist e definit ca “proces de distrugere creativa”, s-ar putea ca peste solul pirjolit sa apara o vegetatie noua.
Pina una, alta, se cuvine sa speram – si sa actionam – pentru a nu face din criza un prilej de anarhie. Sau de revolutie fara obiect. E important, bunaoara, sa salvam coerenta proiectului european. E fundamental sa sustinem dimensiunea civica a polis-ului comunitar. Sa nu facem din alegerile pentru Parlamentul European inca un prilej de birfulite romano-romane, la firul ierbii. In prima saptamina a lunii iunie, cetatenii statelor-membre UE ii vor alege pe membrii celui de-al saptelea Parlament European ales direct. Vorbim despre un scrutin cu sufragiu universal, prin vot secret, pe baza reprezentarii proportionale. “Actul Electoral” din 1976 (revizuit in 2002) specifica numarul de deputati pentru fiecare stat-membru, durata mandatului fiind de cinci ani. Deputatii isi exercita mandatul in mod independent, adica nu pot fi “obligati” sa voteze prin instructiuni, pe baza unui mandat imperativ.
Reamintesc (uitucilor) ca Tratatul de la Maastricht a introdus cetatenia europeana. Pe baza ei, cetatenii UE pot vota si au dreptul de a fi alesi la alegerile locale si europene din tara de resedinta, indiferent de nationalitatea lor. Din totalul de 736 de eurodeputati, Romaniei i-au revenit – in 2007 – 33 de locuri. Vom figura in viitorul legislativ comunitar cu 35 de reprezentanti. Din motive demografice (si democratice), avem deci mai multi trimisi la Bruxelles si Strasbourg decit tari mai dezvoltate ca noi, precum Belgia (cu 24), Suedia (19), Luxemburg (6) etc. E important sa propunem acolo personalitatii autentice si, pe fondul acestei exigente, ma bucura candidatura unor importanti intelectuali publici in campania de anul acesta. Din pacate, se anunta – iarasi – slaba participare a electoratului nostru vesnic dezabuzat. Cred insa ca a sosit momentul sa ne trezim la realitatea europeana din care facem parte.
Teodor BACONSKY
Adaugă un comentariu