Un tratat întru nepăsarea noastră
Cap în cap 15 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Un tratat întru nepăsarea noastră 1Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reușit să dea un final memorabil summit-ului Dunării de la București. Pentru jurnaliști, el a fost primul care a vorbit de semnarea Tratatului de Frontieră între România și Republica Moldova. Confirmarea a venit pe opt noiembrie, cînd actul a fost semnat de Vlad Filat și Teodor Baconschi. Cît despre ce stipulează actul respectiv, știm prea puțin. Presa românească a tratat subiectul la fel de superficial ca orice știre de pe internațional. Nici nu s-a întîmplat în curtea Ministerului.
Acum cîțiva ani, pe vremea „regimului Iliescu”, atît i-ar fi trebuit „neocomunistului” din fruntea statului: să aducă pe agenda publică semnarea unui tratat privind regimul frontierei de stat între România și Republica Moldova. „Societatea activă politic” i-ar fi sărit în cap, ar fi considerat gestul că fiind similar cu recunoașterea Tratatului Ribentropp Molotov și ar fi fost imediat reamintite, pe rînd: tinerețea studioasă la Moscova, sloganul „cine-a stat cinci ani la ruși etc”, precum și aplecarea ideologică de stînga a respectivului.
După mai mulți ani, o integrare în UE (a României) și o schimbare de regim politic (la Chișinău), evenimentul a produs vălurele minuscule în viața publică autohtonă. Vlad Filat a venit la București, a semnat împreună cu Baconschi documentul, a dat un interviu TVR-ului și a plecat înspre campania lui electorală de acasă. A apărut un număr infim de talk-show-uri pe temă, articolele de presă scrisă s-au numărat pe degete, societatea activă politic s-a uitat, grațios, în altă parte și nu a comentat nimic.
Carevasăzică, au semnat un prim ministru (Filat) și un ministru de externe (Baconschi), ceea ce este mai puțin uzual. S-au reglat o sumedenie de amănunte tehnice și s-au dat felurite mesaje simbolice. A nu se uita că drumul lui Filat la București vine în plină campanie electorală a unor alegeri cruciale pentru viitorul pe termen scurt al Republicii. Gestul României vine în completarea mesajului lui Barroso, completat cu cel al lui Viktor Orban (premierul maghiar, adică șeful statului care va asigura președinția UE): Republica Moldova a făcut pași importanți înspre pornirea negocierilor de aderare iar chestiunea eliminării vizelor a căpătat un termen de rezolvare definit la cam 18 luni de acum încolo. Toate evenimentele acestea se petrec exact în timpul campaniei electorale. La cît este de rezervată Uniunea Europeană în a-și da cu presupusul despre un rezultat electoral sau altul, într-o țară membră sau nu a Uniunii, asemenea gesturi uimesc. Sînt cam fără precedent și reprezintă o susținere simbolic-politică substanțială pentru una dintre taberele aflate în competiție.
De fapt, o tabără fragmentată, în rîcă permanentă, cu mari probleme de coerență. „Whatever, ăialalții să nu fie”, pare a suna mesajul european.
Un singur amănunt îmi pare jenant: lipsa cvasi-totală de interes din partea societății românești. La cît de puțin s-a comentat acest tratat în presă, mă aștept ca rezultatele alegerilor din 28 noiembrie să fie anunțate pe un crawl de text, în timpul vreunei dezbateri pe tema: „Senzațional: EBA a fost zărită la un coafor aparținînd unui baron PSD. Semnul unei coaliții posibile?”.
Gabriel GIURGIU
Adaugă un comentariu