Un tratat întru nepăsarea noastră

Cap în cap Niciun comentariu la Un tratat întru nepăsarea noastră 1

Președintele Comisiei Europene, Jose Ma­nuel Barroso, a reușit să dea un final memorabil summit-ului Dunării de la București. Pentru jur­na­liști, el a fost primul care a vorbit de semna­rea Tra­tatului de Fron­tie­ră între România și Re­­pu­bli­ca Moldova. Con­­fir­ma­rea a venit pe opt no­iem­­brie, cînd actul a fost semnat de Vlad Filat și Teodor Ba­cons­chi. Cît des­pre ce stipulează actul respectiv, știm prea puțin. Presa românească a tratat subiectul la fel de superficial ca orice știre de pe internațional. Nici nu s-a întîmplat în curtea Ministerului.

Acum cîțiva ani, pe vremea „re­gi­­mu­­lui Iliescu”, atît i-ar fi trebuit „neo­co­­munistului” din fruntea statului: să a­­ducă pe agenda publică semna­rea unui tra­­tat privind regimul fron­tierei de stat în­­tre România și Re­­­­pu­blica Moldova. „So­­cietatea ac­ti­vă politic” i-ar fi sărit în cap, ar fi con­siderat gestul că fiind si­mi­­lar cu re­­cu­noa­șterea Tratatului Ri­ben­­tro­­pp Molotov și ar fi fost imediat rea­min­­­ti­te, pe rînd: tinerețea studioasă la Mos­­­­cova, sloganul „cine-a stat cinci ani la ruși etc”, precum și aplecarea i­deo­­­­logică de stînga a respectivului.

După mai mulți ani, o integrare în UE (a României) și o schimbare de re­­­gim politic (la Chișinău), eveni­men­­­­tul a produs vălurele minuscule în via­­ța publică autohtonă. Vlad Filat a ve­­nit la București, a semnat împreună cu Baconschi documentul, a dat un in­­terviu TVR-ului și a plecat îns­pre cam­­pania lui electorală de acasă. A a­pă­­rut un număr infim de talk-show-uri pe temă, articolele de presă scri­să s-au nu­mărat pe degete, socie­ta­tea ac­ti­vă po­litic s-a uitat, grațios, în altă par­te și nu a comentat nimic.

Carevasăzică, au semnat un prim mi­­­nistru (Filat) și un ministru de ex­ter­ne (Baconschi), ceea ce este mai pu­­­țin uzual. S-au reglat o sumedenie de amănunte tehnice și s-au dat fe­lu­ri­­te mesaje simbolice. A nu se uita că dru­­mul lui Filat la București vine în pli­­nă campanie electorală a unor ale­geri cruciale pentru viitorul pe termen scurt al Republicii. Gestul Ro­mâ­niei vi­ne în completarea mesajului lui Ba­rro­­so, completat cu cel al lui Viktor Or­ban (premierul ma­ghiar, adică șeful statului care va a­si­gu­ra pre­șe­din­ția UE): Republica Moldova a făcut pași importanți îns­pre pornirea ne­go­cie­rilor de aderare iar chestiunea eli­mi­­nării vizelor a că­pă­tat un termen de re­zolvare definit la cam 18 luni de acum încolo. Toate e­venimentele a­ces­­tea se petrec exact în timpul cam­pa­­niei electorale. La cît este de rezer­va­­tă Uniunea Eu­ro­pea­nă în a-și da cu pre­­supusul despre un re­zultat electoral sau altul, într-o țară mem­bră sau nu a U­niu­nii, asemenea ges­turi uimesc. Sînt cam fără precedent și reprezintă o sus­ținere simboli­c-po­litică substanțială pen­­tru una dintre ta­berele aflate în com­petiție.

De fapt, o tabără fragmentată, în rî­­că permanentă, cu mari probleme de coe­rență. „Whatever, ăialalții să nu fie”, pare a suna mesajul european.

Un singur amănunt îmi pare je­nant: lip­sa cvasi-totală de interes din par­tea so­­ciet­ății românești. La cît de puțin s-a co­mentat acest tratat în pre­să, mă aștept ca rezultatele ale­ge­rilor din 28 noiembrie să fie anunțate pe un crawl de text, în timpul vreunei dez­bateri pe tema: „Sen­zațional: EBA a fost zărită la un coafor aparținînd unui baron PSD. Semnul unei coaliții posibile?”.

Gabriel GIURGIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top