89 la puterea 2012
Editorial 17 ianuarie 2012 Niciun comentariu la 89 la puterea 2012 3Ceva s-a rupt în subteranele neamului nostru. Deodată am izbucnit ca niște vulcani crezuți stinși, gata să înghită tot ce le stă în cale. La început a fost o propunere de lege a sănătății, apoi un președinte țintind vocal la televiziune cu o săgeată otrăvită într-un secretar din minister. Mai apoi s-a creat încrederea spontană și nemai manifestată pînă atunci într-un Raed Arafat și o viziune apocaliptică asupra SMURD-ului, ce a continuat să pară reală chiar și după ce președintele a retras legea acuzată că ar fi menită să crîmpoțească sistemul privat de urgență. De aici s-a declarat isteria, cu operatorii ei gata să-și înfigă frustrările în cei care merită să fie puși la zidul infamiei. Ca scăpați din zăgazurile opresiunii, oamenii au început să ceară căderea regimului politic, cu Bocul și Băsescul lui cu tot.
Lava frustrărilor a căpătat consistența cauzelor de pe Facebook, ce s-au înșirat la rînd pe timeline, lîngă protestele împotriva legii eutanasierii maidanezilor. Așa s-a născut o așa numita „a doua revoluție”. S-a născut pe rețelele sociale și pe sticlă, flancată sub numele de breaking news. S-a răspîndit din Piața Universității din București pînă în Piața Unirii din Iași, strîngîndu-și bătrîni care mai ieri se adunau la șah în parcuri, studenți pe care nu i-au mai încăput barurile și camerele de cămin, trimiși ai partidelor în opoziție și suporteri dați afară de pe stadioane. Pancartele au început să cînte-n rime mai mult sau mai puțin împerecheate apelul la cauze care mai de care mai pestrițe, în capitală tomberoane au fost aruncate în aer, iar focuri de tabără erau pregătite să ardă, nu să încălzească, cît magazine, chioșcuri de ziare au fost sparte și bănci rupte. Pentru ce? Pentru libertate, susțin unii dintre cei ieșiți să protesteze, din lipsă de ocupație spun alții care privesc la rece, din fotolii.
Să se facă oare că am ajuns la o situație limită din care nu se poate ieși decît prin rapt și prin distrugere? Să fie violența singura cale de recuperare a ceea ce li s-a luat bugetarilor, de înfrîngere a crizei economice, de stîrpire a morbului corupției din politic, de reinstaurare a calității în învățămînt, de reîntregire a pensiilor? Într-un regim totalitar sau într-o democrație trucată s-a dovedit, pe parcursul istoriei, că da. Golăneala și vandalismul au valoarea lor atunci cînd au ascendentul unei coerențe și a unui sistem de justificări interne, e drept. Însă cînd șefi obscuri de asociații studențești îndeamnă pe grupuri sociale din mediul online să-și alăture nemulțumirile lor de amfiteatru celor cu temei ideologic ale altora, unde mai este unitatea „în spirit și-n simțiri”? Știm oare noi, românii, ca un tot, de fapt, ce vrem și știm ce am cîștiga cu adevărat dacă regimul ar cădea? Da fapt, ce ne stă în cale? Există riscul să ne livrăm și să ne vindem unor promisiuni și unor oportunități care speculează tăria sau naivitatea noastră de acum. Pasivitatea nu e o soluție. Dar nici pîrjolirea nu e, dacă nu e dictată dinăuntru, ci instrumentată de dinafară. Și mai ales dacă poate fi stinsă a doua zi, în zorii de după, de oboseală, cu praf în ochi.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu