Cine o să ne mai țină capul
Editorial 15 aprilie 2013 Niciun comentariu la Cine o să ne mai țină capul 1Acum cîteva numere anticipam că bubele din învățămîntul superior or să înceapă să plesnească. Săptămîna care a trecut am avut o demisie în masă a membrilor Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS) și o continuare a abdicărilor din Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Cele două aparent nu au nici o legătură între ele. Nu au una de suprafață, ci una de fond, care privește, în primul rînd, crasa subfinanțare din învățămîntul superior.
Cei de la CNCS nu au putut îndura tăierea la jumătate a finanțărilor pentru proiectele de cercetare în derulare pe 2013, întîrzierea deschiderii finanțărilor pe anul curent, întreruperea continuității acestor programe, reducerea ratei de succes pentru competițiile pe proiecte și chiar anularea finanțării unor aplicații eligibile pe anumite ramuri. Mai ales că „aceste măsuri de austeritate apar, în mod paradoxal, pe fondul lansării în 2013 a unei noi competiții în cadrul programului Parteneriate, cu un buget mai mare decît cel din anul precedent”, după cum evidențiază CNCS în comunicatul care anunță demisia în bloc. Universitățile își gestionează greu criza financiară, iar carnea roz a puținilor bani rămași a devenit obiect și subiect de dispută – de la micile și pînă-acum-toleratele „nepotisme”, pînă la probleme care vizează finanțarea pe departamente. Cînd banii nu ajung pentru toată lumea, alocarea fondurilor pentru promovare sau pentru angajări pare de prost gust, mai ales în situația în care și cercetarea a rămas pe jumătate în aer. Cu toate acestea, toate ramurile trag de halca de carne pe turta lor, fiindcă știu că altfel nu vor supraviețui.
Așa ajungem și la al doilea punct comun, care este rezultatul unei lipse de comunicare și a schimbării de structură care au destabilizat funcționarea acestor instituții destul de fragile, ce se țin de valorile pe care le servesc ca de niște fire de iarbă în bătaia vîntului. Structura bicefală a universității, nerodată în vremuri senine și implementată în unele tulburi, formată din Senat și Consiliu de Administrație, duce la seisme care se produc la mare adîncime. Mulți dintre membrii Senatului, aleși în acest mandat prin vot universal, nu au mai fost în situația de-a se afla în posturi de conducere și, în consecință, nu au experiență administrativă. Cele două capete comunică prost sau deloc, fiecare dintre ele își revendică autonomia și acționează în virtutea propriilor decizii care ajung să se bată cap în cap. Ministerul Educației Naționale (MEN) nu s-a consultat cu CNCS-ul, le-a înșelat așteptările și i-a lăsat, cum s-ar spune, în plop, în situația de a nu-și mai putea apăra misiunea. MEN susține că CNCS-ul vrea să obțină mai mult pentru programele IDEI, și spune că nu poate sacrifica programele pentru Resurse Umane.
Altfel spus, în vremuri de criză avem conflicte interne care nu promit rezolvarea celor externe sau ieșirea din criză. Anticipăm o înrăutățire a situației în care calitatea activităților atît didactice cît și de cercetare din universități se va reduce simțitor. De la post-doctoranzi demotivați și angajați ai UAIC ce se simt nedreptățiți de tăierea salariilor și pînă la organisme care ar trebui să vegheze la o bună funcționare, dar care nu-și mai văd rostul, o formă viabilă de a-și susține ideile sau pondera opiniile. Nu am vrea să fim aici cînd se va produce cutremurul acela mare care va veni.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu