Don’t cry for me, Basescu

Editorial Niciun comentariu la Don’t cry for me, Basescu 4

La sfirsitul lunii trecute noi i-am ales, iar acum au ales ei pentru noi. Uninominalul ar fi trebuit sa aduca o schimbare, dar politicienii propusi de partide pentru functia de prim-ministru n-au fost nicicum o surpriza: tot Calin Popescu Tariceanu din partea liberalilor, Theodor Stolojan de la democrat-liberali si Mircea Geoana din partea social-democratilor.

Cu gindul la criza economica si efectele sale tot mai vizibile in tara, unele voci au sustinut ca, intr-un astfel de moment, ne-ar fi trebuit un tehnocrat, si nu un politician pentru functia de premier. Iar Mugur Isarescu parea o optiune viabila, avind in vedere iscusinta cu care s-a descurcat din ’99 pina-n 2000. Insa acesta a ramas sa ajute la trecerea prin criza doar ca guvernator al Bancii Nationale a Romaniei. Si asta pentru ca, oricit de priceput ar fi, presedintele tarii avea o datorie de achitat, de acum patru ani.

Miercuri, presedintele si-a amintit de vechiul sau prieten, Theodor Stolojan, care s-a retras, in 2004, din cursa prezidentiala, lasindu-i lui Traian Basescu o lacrima pe obraz, dar mai ales scanul de la Cotroceni. Venise, firesc, timpul ca presedintele sa-i multumeasca acestuia. Daca nu si-ar fi pregatit, din timp, discursul, ar fi fost pentru a noua oara in ultimii patru ani cind presedintele tarii ar fi plins de emotie in public.

Oricum, momentul cind seful Statului a anuntat noul premier a fost tot unul dramatic si regizat: chiar inaintea rostirii numelui lui Theodor Stolojan, presedintele a facut o pauza de citeva secunde, ca la anuntarea cistigatorului vreunei editii de la “Risti si cistigi”.

La vestea ca, la insistentele social-democratilor, UDMR nu mai intra la formarea noului Guvern, presedintele Marko Bela a spus ca “PD-L a cistigat alegerile, dar a pierdut negocierile cu PSD”. Si asta pentru ca, in noul context, opozitia, formata din PNL si UDMR, ar avea acum destule mandate pentru a mai initia cite o motiune de cenzura.

Este pentru prima oara de la duoul Iliescu – Nastase cind tara are din nou presedinte si prim-ministru de aceeasi culoare, portocalie. “Cuplul” Traian Basescu – Theodor Stolojan ar trebui sa fie solutia pentru criza propusa de democrat-liberali. Cit despre partidele aflate la putere, pesedistul Marian Vanghelie a invocat principiul succesiunii: “Au fost unii, acum sa-i lasam si pe ceilalti”. Romanii invoca principiul rabdarii. Asteptam sa vedem daca si peste jumatate de an ne vom certa pe taxe auto triplate ori carui ministru sau latifundiar ii revine Steaua.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top