În loc de noroc bun
Editorial 13 iunie 2012 Niciun comentariu la În loc de noroc bun 0Nu prea ne vine a ne grăbi să tragem linia la sfîrșitul acestui an universitar. Mediul academic a fost măcinat ca de carii de reforme neduse pînă la capăt, de clasificări ce n-au mai însemnat nimic, de o lege a educației pe care toți s-au sinchisit s-o implementeze, dar nimeni nu a respectat-o.
De la Daniel Funeriu, trecînd prin Corina Dumitrescu și Ioan Mang, pînă la Liviu Pop, învățămîntul și-a batjocorit studenții și cadrele didactice cu niște standarde care au ridicat și au coborît succesiv mingea la fileul performanței într-un ritm năucitor. Mai mult, instituțiile de învățămînt au trecut și printr-un proces electoral, care a așezat și reașezat orgoliile acolo unde le era mai mult sau mai puțin locul.
Mediul academic nu a cîștigat nimic în acest an universitar. Doar și-a rătăcit credibilitatea, e pe cale de a-și pierde cele mai valoroase proiecte pe resurse umane finanțate din fonduri europene (celebrele și mult-rîvnitele POSDRU-uri), iar universitățile de-abia au aflat cîte locuri au la dispoziție pentru a școlariza studenți. Unul dintre singurele lucruri bune ar fi că finanțarea se va face pe granturi și nu pe student echivalent, ceea ce permite – teoretic – universităților să mai cearnă din repetenții pe care îi promovau de dragul păstrării rucsacului cu bani cu care au fost înmatriculați. Studenții, la rîndul lor, s-au ales cu un Statut care le gîdilă pretențiile de a nu se arăta prea mult la școală, însă care, deocamdată, nu le servește la nimic.
Cercetarea este și ea pe butuci, accesul la bazele de date internaționale fiind tăiat pînă nu-se-știe cînd, fiindcă pentru actuala conducere a ministerului învățămîntului nu a fost o prioritate să semneze un nou parteneriat cu Thomson-Reuters. În continuare, se anunță însă și mai multă incertitudine amestecată cu o cădere în fals, derizoriu și absurd. Conducerea comisiei de etică ce era menită să se pronunțe în „cazul Mang” de plagiat a fost schimbată. Nu vrem să speculăm, însă ni-e a semn rău pentru ce va urma.
Dar pînă una, alta, nu avem de ce să nu aruncăm toci în aer, să ne bucurăm de întîlnirea cu eminențe din varii domenii care au primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa, de invitați de vază care trec pragul univeristăților și de copiii care rup cordonul ombilical cu sistemul de învățămînt pentru a păși definitiv și irevocabil în lume. Abia atunci ne pălește nostalgia, grea și densă ca aburul unei după-amieze de vară. Generații sfîrșesc facultatea, mai încîntate sau mai dezamăgite, sub privirile dascălilor care îi mai petrec, încă o dată, cu privirea din pragul unei săli de ceremonii. Și sub zîmbetele largi din pozele de la marșul absolventului sau de la cursul festiv transpare acel regret că nu le-am putut oferi mai mult. Și că, în momentul în care își vor termina lucrările de licență de scris și lacrimile de emoție de șters de pe obraji, vor regreta că nu au fugit de aici la vreme. Însă atunci îi vom strînge încă o dată, simbolic, în brațe, sperînd în viitorul lor ca într-un miracol în care noi, cei blocați de o alegere pe viață în mediul universitar, cu greu ne mai putem încrede.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu