Mass-media și ipocrizia morții
Editorial 10 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Mass-media și ipocrizia morții 2Nu realitatea morții ne face mai buni și mai sensibili, ci reprezentarea ei schimonosită. Aceea deformată, îngroșată și impudică, care ni se arată în goliciunea ei la televizoare și – mai nou la noi – în mediul online. Aceea la care, în loc să schimbăm canalul sau să închidem fereastra de www, căscăm ochii, magnetizați. Aceea care ne arată sicriul în prim plan și care a legitimat încadratura cadaverică. Încercăm atunci o emoție fără de seamăn, care ne face să vărsăm regretele neavenite pe Facebook, într-un șuvoi nestăpînit de clipuri de pe YouTube, de citate și de statusuri lacrimogene. Intrăm atunci „în trend” și, pe nesimțite, în publicul țintă al publicațiilor serioase care îmbracă haina de doliu a cărei căptușeală poartă marca perfidă a spectacolului macabru.
Ia spuneți drept, cîți dintre voi nu ați experimentat acum, la moartea lui Păunescu, o nostalgie fără de seamăn după cenaclurile Flacăra, deși nu știați despre ele decît niște lucruri auzite de la părinți? Cîți nu ați empatizat cu soarta de artistă decăzută a Mădălinei Manole deși ați rîs de melodiile ei „patetice” atunci cînd le-ați descoperit discurile de vinil ale „babacilor”? O să-mi spuneți că nu ați fost ipocriți, că mass-media v-a întins o capcană sau că ați trăit o revelație. Poate una din două, poate amîndouă, însă cert e că toate proiectele editoriale ale televiziunilor și ale vresiunilor online ale ziarelor au fost date peste cap ca să vă prindă pe voi într-o capcană. Ați putut vedea în timp real, „live”, „în exclusivitate”, transmisiuni de la cimitirul Bellu, de la Ateneul Român și ați putut suspina în urma cortegiului funerar de oriunde v-ați fi aflat. Ați aflat tot despre viața lui Adrian Păunescu din doar două click-uri și ați învățat că nu a fost tocmai acel om al compromisurilor, ci un adevărat disident. Ați putut asista la emisiuni în care prezentatori îmbrăcați în negru erau surescitați mai ceva ca în cazul dezbaterilor privind moțiunea de cenzură, unde unele figuri publice și-au preschimbat peste noapte injuria în elogiu. Ați privit la curgerea de versuri pe ecrane și v-ați uitat cum lumina lumînărilor se suprapune peste ecranul împărțit în patru cadrane.
Moartea și-a pierdut dreptul nu doar la intimitate, ci și la onestitate. Lacrima a devenit măsura punctului de rating. Show-ul ieftin s-a mutat din studiourile lui Dan Negru în cele ale posturile de știri precum Antena 3 și Realitatea TV. Derapaj? Nu, doar minciună. Am avut actualitate în versuri, texte de opinie tot în versuri, toate ca venite dintr-un preaplin de sentimente. Dacă ați ratat cumva suplimentele sau transmisiunile de la fața locului, le mai găsiți pe online. Însă, după o zi, două, trei, o săptămînă, cînd toată urma acestei isterii se va șterge și din arhive, vă veți mai pune întrebarea: „Și totuși?”
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu