Miliția imbecililor
Editorial 6 martie 2018 Niciun comentariu la Miliția imbecililor 19A făcut-o absolut-nebunul, chiar a făcut-o. Așa cum prevestea site-ul de satiră The Onion încă din 2013, în textul “NRA calls for teachers to keep loaded gun pointed at class for entire school day”, Trump a concluzionat după masacrul de la un liceu din Florida, în urma căruia au murit 17 oameni, că soluția este înarmarea profesorilor. Nici The Onion n-a mers atît de departe, glumind că ideea ar veni de la National Rifle Association, nu chiar președintele țării.
E trist și dezgustător cînd lobby-ul cîștigă în fața intereselor oamenilor de rînd, cînd politicienii nu au curajul să ia deciziile înțelepte pentru populație din frica de a pierde voturi și bani (este știut că politicienii care se opun unor legi mai stricte în ce privește deținerea de arme primesc contribuții considerabile de la NRA). Cum ar spune americanii, „let that sink in for a minute”. Între a lua o decizie care să oprească masacrele care au ajuns să fie ceva obișnuit în cotidianul Statelor Unite și ale căror victime sînt adesea copii și a lăsa lucrurile să meargă ca pînă acum, într-un dolce far niente alimentat de bani și de teama de a pierde popularitate, politicienii americani aleg de fiecare dată calea din urmă.
Iar cei care îi susțin sînt ori proști, ori ipocriți, pentru că aduc mereu două false argumente în favoarea lor: protecție și Al Doilea Amendament. Să le luăm pe rînd. Avînd o armă în casă, sînt mai mari șansele să aibă loc o tragedie, o găsește unul dintre copii de exemplu sau o folosești cum te taie capul într-un moment de slăbiciune, decît să o folosești pentru autoapărare; iar dacă o ții undeva încuiată într-un seif, nu prea mai oferă mare protecție, în eventualitatea în care chiar îți intră vreun străin în casă. Al Doilea Amendament datează din 1791, perioada muschetelor și a pistoalelor cu placă cu cremene, și a fost gîndit pentru ca oamenii de rînd, avînd fiecare cîte o armă, să se poată organiza într-o miliție și răzvrăti în eventualitatea unei clase conducătoare tiranice. Relevant la vremea respectivă, însă în peste 200 de ani lucrurile s-au schimbat. Poți să cumperi oricîte mitraliere vrei din supermarket, guvernul oricum are tancuri și drone. Singurul argument real al celor care nu vor să renunțe la arme este „îmi plac armele”, dar sînt prea ipocriți să recunoască asta.
Revenind la înarmarea profesorilor, o idee atît de stupidă că te transformă într-un cinic absolut cînd vezi că există oameni care o iau în serios. Indivizii ăștia își închipuie că actul educațional se va desfășura în condiții normale cu un profesor care are o armă mereu la el, că nu există implicații psihologice puternice acolo, atît la pedagog cît și la elevi. Să nu mai vorbim de faptul că soluția lor este gîndită în așa fel încît să oprească cît mai repede un atac armat, în nici un caz să rezolve cauzele care duc la producerea acestor atacuri.
Adaugă un comentariu