Nevoia de iarbă
Editorial 31 ianuarie 2010 Niciun comentariu la Nevoia de iarbă 1Sesiunea ne aduce în pragul disperării. Profesorii par absurzi, examenele ne sînt așezate parcă dinadins în zile consecutive, xeroxurile sînt înțesate de prioritățile „altora” iar cărțile de la bibliotecă au devenit indisponibile. Aproape că ne vine să ne spînzurăm de ața de la covrigii care ni s-au răcit pe birou fiindcă n-am apucat să-i mîncăm cît erau calzi. Dar imediat ne gîndim la consolări care să ne aline spaima de-a le cere în semestrul viitor părinților noștri bani pentru taxă și nu pentru club.
Deși ne doare stomacul de la stres, nu ne putem vindeca de obișnuința de-a dormi pînă la amiază, de a bea cafeaua ca pe bere și berea ca pe apă. Cînd ajungem la capătul pachetului de țigări, înjurăm strașnic foile pe care literele se înghesuie unele în altele în cuvinte care ne fac în ciudă că nu avem un dicționar prin preajmă. Mai că ne pare rău că ne-a fost lehamite să trecem pe la cursuri. Așa că nervii ni se încordează ca un elastic ieftin, scăpat din mîinile unor diletanți în ale rezolvării ecuațiilor studențești cu prea multe necunoscute.
Eforturile ne sînt luate în derîdere de o senzație de inutilitate, așa că furia de-a nu fi în stare de un „nimic” de examen își caută compensația în uitare. Astfel, apelul la substanțele halucinogene în sesiune capătă motivații superioare, absolut întemeiate: avem nevoie să ne relaxăm, să scăpăm de anxietatea inhibatoare. Nu, nicicum nu ar putea fi vorba de o formă de distracție derizorie, ca cea din timpul anului. De ce nu ne-am anestezia conștiința, de ce nu ne-am crea un handicap fals, mizînd pe capacitatea noastră de improvizație la examen. Nu avem absolut nici un motiv așa că, după o raită la weed shop, realitatea se redimensionează. Covrigii devin un festin și de-odată vedem doar partea plină a paharului cu bere: dacă trecem la cu taxă, nu e mare pagubă, doar putem găsi o minciună cît să-i încredințăm pe părinți că vina pentru rezultatele dezamăgitoare nu e noastră. Nici cursurile nu mai apar atît de amenințătoare după ce au devenit scrumieră improvizată. Ni s-a luat și gîndul de la fițuici: reprezentau un efort prea mare. Vom trece negreșit examenele, doar am auzit de la colegii mai mari că nu contează ce scrii acolo, că proful oricum nu citește – cum ar avea timp să se uite peste vreo 300 de lucrări și să mai și evalueze corect?
Da, în sesiune fumul amăgirii e mai gros, fiindcă ne fabricăm scuze învîrtindu-ne gîndurile în jurul unor țigări care ne iau mințile. Nu ne amintim unde-am fost cînd „ceilalți” au dat și examene și restanțe și nici momentul cînd elasticul care ne ținea prinși de realitate s-a rupt și ne-am trezit la spital, cu părinții îngrijorați alături. Dar e mai mult ca sigur că vina nu e a noastră. Noi am vrut doar să ne relaxăm conștiința și am reușit, deci am trecut sesiunea cu bine. Merităm negreșit un 10 pe care știm că l-am fi putut vedea doar cu ochii minții.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu