O Românie mai bună

Editorial Niciun comentariu la O Românie mai bună 29
O Românie mai bună

Am apreciat gestul simbolic al președintelui Iohannis de a anula recepția de 1 Decembrie de la Cotroceni în urma tragediei din Clubul Colectiv. Este pentru prima oară în ultimii 25 de ani cînd recepția, un eveniment la care iau de obicei parte și premierul, președinții celor două Camere, parlamentari, judecătorii Curții Constituționale și alți politicieni, nu mai are loc.

Ar fi fost într-adevăr de prost gust ca la fix o lună de la tragedia în urmă căreia încă numărăm morți să aibă loc anuala ghiftuială de la Cotroceni între demnitari, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat. Într-o lume modernă, Ziua Națională ar trebui să fie nu numai un moment de sărbătoare, ci și o ocazie de a reflecta la starea lucrurilor și la direcția în care se îndreaptă țara. Și, avînd în vedere recentele evenimente, cred că puțină liniște și reflecție sînt mai mult decît binevenite. Ar fi un semn de decență ca și la nivel local manifestările să fie puțin mai liniștite și nu obișnuitul bîlci.

Atît România, cît și Europa trec prin momente grele, negre, și ar trebui cu toții să ne gîndim la cum am putea contribui spre o lume mai bună, chiar dacă este vorba de schimbări de mentalitate. Pentru că tragedia din Colectiv, iar apoi cea din Paris au scos urîtul din mulți, prejudecățile, ura și rasismul.

Avem, în schimb, și motive să fim optimiști și să sărbătorim. A trecut un an de la alegerile prezidențiale din 2014 și, cu toate hibele lui, Klaus Iohannis are momente bune și pare să-și dorească o cît de cît normalitate. Nici un om serios nu se aștepta la mai mult de la el, a fost, așa cum bine știm, doar o soluție de avarie, o alternativă la cealaltă catastrofă. Avem de scurt timp și un Guvern nou, format chiar ca răspuns la protestele post-Colectiv, și, deși are și acesta cîteva personaje dubioase, cu o proaspătă acuzație de plagiat la Ministerul de Interne (Petre Tobă), e o alternativă destul de decentă la ce am avut pînă acum.

Putem vedea astfel acest moment ca un fel de nou început pentru societatea românească, o ocazie să trecem pe un făgaș mai normal, dacă știm cum să profităm de energiile adunate în ultimele cîteva săptămîni. Politicienii au văzut că nu mai merge cu prosteala chiar pe față, dar au un an să se pregătească pînă la următoarele alegeri, și vor lovi tare și nemilos atît în noul Guvern, cît și în electorat, cu propagandă rafinată și eficientă.

Să sărbătorim așadar Ziua Națională avînd în minte și ideea că toți contribuim la statul ăsta, care nu ne datorează nimic atîta timp cît nu ne implicăm și noi, că împreună putem taxa politicienii care-și bat joc de el și de noi, că putem cu toții lucra la o Românie mai bună, de care să fim mîndri, din care să nu mai plece atîția tineri în fiecare an și în care să ne întoarcem cu drag din alte țări.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top