Patriotism de sclav european
Editorial 26 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Patriotism de sclav european 1Am ieșit prost și din ultima negociere la Bruxelles. Nu ne-am exercitat dreptul de veto la Summit, și nici nu ne-am luat în piept cu Uniunea Europeană pentru a ne urmări interesele în ceea ce privește politicile pentru coeziune și subvențiile pentru agricultură. Reprezentați fiind de Traian Băsescu, am fost moi ca niște sclavi bătuți de soartă, susține Victor Ponta. Nu ne-am afirmat ca în reclamele de la TV întrebînd retoric „știți cine sîntem noi? Sîntem cetățeni europeni și avem drepturi”. Fiindcă ne-am cam bătut joc de drepturi. Rata de absorbție pentru fondurile europene a fost în țara noastră, în intervalul 2007–2013, sub 10%. Am strigat cinci ani că nu știm ce să facem cu banii pe care i-am vrut și i-am fi putut avea și că nu ne vrem surghiuniți de rigiditatea normelor UE, iar acum ne cuprinde panica fiindcă acești bani vor dispărea din orizontul posibilităților.
Evident, este ridicol să ne închipuim că am fi putut să ne luăm în coarne cu „prietenii politicii de optimizare”, Germania și Franța, sau cu Marea Britanie care ar fi tăiat în carne vie cu 200 de miliarde de euro bugetul, fără să-i pese de ce-ar fi presupus consumarea dreptului de veto. Am avut de ales între rolul studentului cuminte, care tace în bancă, asumîndu-și impostura de-a fi într-un amfiteatru de instituție de prestigiu, în detrimentul obrăzniciei de-a crede că Bucureștiul mai e încă vreun mic Paris insuficient valorificat. Cu toate acestea, politica euro-scepticismului are șanse să-și crească umbra în conștiința electoratului. Din „grînarul Europei”, invocat ca un mit desuet, am ajuns postelnicul acesteia. Deși toți banii din ultima vreme ce s-au mai scurs prin structurile universitare, sociale, culturale și politice au provenit de la UE, nouă ne este scîrbă și lehamite să fim asemenea lacheilor care acceptă orice jug și umilință pentru a le primi. Totuși ne lipsește ceea ce nu a fost niciodată al nostru, însă am ajuns să credem că e de la sine putere și printr-o determinare organică că ar trebui să fie acolo. Ne simțim responsabili să deținem o felie din bugetul Europei, așa cum ne-am simți însărcinați de Black Friday să ne cheltuim resursele pe obiecte inutile care au produs vînzări de peste 12 milioane de euro la magazinul online eMAG.
Cu toate acestea, sîntem în pragul zilei naționale și gata să ne așezăm mîna pe inimă. Deși ne dăm seama că patriotismul ăsta strîmb nu va reglemnta raporturile noastre nici cu istoria, nici cu lumea. Fiindcă sîntem sceptici și în privința trecutului, dar și a prezentului și viitorului – nu credem în nici o formațiune, națională sau europeană, disprețuim deopotrivă Europa și Rusia, iar pe 1 Decembrie, puțini dintre noi știu ce s-a întîmplat sau ce a însemnat Unirea. Acum simțim doar că lucrurile nu merg bine și că ne așteaptă o ieșire din Europa pe ușa din dos dacă nu vom face ceva să măcelărim impostura și corupția. Campaniile electorale „o ARD” în pliante, iar pizza USL se distribuie „cu de toate”. În acest context, în Alba Iulia nu putem intra decît cu capul plecat în fața propriei istorii și-a conducătorilor care și-au asumat riscuri înțelepte. Fiindcă spiritul național și-a pierdut vigoarea pe 23 august 1944.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu