Presa, eșuată odată cu balena
Editorial 20 martie 2017 Niciun comentariu la Presa, eșuată odată cu balena 170Felul în care marea majoritate a mass media occidentale (da, inclusiv UK și US) a tratat subiectul Balenei Albastre arată în ce stadiu prost a ajuns presa, în goana după clickuri, trafic, rating și tiraje. Dacă de la tabloide și tot felul de site-uri de fake news, precum cocoon.ro sau efemeride.ro, te aștepți la abordări alarmiste, care nu verifică faptele sau le ignoră, pentru a face totul să sune mai șocant – și implicit să aducă mai mult profit -, e chiar dezamăgitor să vezi aceeași atitudine și la ziare și televiziuni care sînt văzute, într-o piață și-așa vai-de-ea, ca niște cît-de-cît etaloane.
Astfel de subiecte, care au potențialul să stîrnească panică, trebuie tratate cu profesionalism, iar informațiile prezentate verificate cu rigurozitate. De exemplu, toată povestea asta a plecat de la un articol din Novaya Gazeta, care spunea că 130 de tineri din Rusia ar fi murit în urma jocului Balena Albastră, afirmație care a fost demontată într-o investigație Radio Europa Liberă și de către Snopes, site care se ocupă cu verificarea informațiilor din știri (fact checking, cum face factual.ro la noi). Rata suicidului printre tineri în Rusia este undeva la 450 pe an, așa că e foarte ușor să te joci cu faptele, și să lansezi zvonul cum că 100 dintre ei au murit dintr-un motiv sau altul. Iar singurul argument folosit de Novaya Gazeta pentru a lega moartea acelor tineri de Balena Albastră a fost faptul că „cel puțin 80 dintre ei făceau parte din aceeași comunitate online”. Atît. Faptul că, din numărul total de tineri care s-au sinucis într-un an, o parte din ei erau pe un grup de VKontakte (un fel de Facebook rusesc), nu implică cauzalitate, nu este dovadă concretă că ceva de acolo i-a provocat să faca asta. Fix lucrul ăsta l-au demonstrat cele două publicații pe care le-am menționat mai devreme.
Însă toată presa, de la publicații locale la televiziuni naționale, a folosit numărul ăsta, 130 de morți, ca să ofere greutate textelor. Da, există grupuri pe internet unde se vorbește despre suicid, și există și troli siniștri care profită de naivitatea unor tineri pentru a-i îndemna să facă tot felul de lucruri: să le trimită nuduri, bani, să se automutileze, să se sinucidă. Însă, de cele mai multe ori, tinerii ajung aici pentru că se simt singuri, neglijați sau fără speranță. Iar la cei care chiar ajung să-și ia viața intenția era deja acolo, nu i-a convins un joc sau un nebun ascuns după un nickname de unul singur să facă asta. Soluția e comunicarea în familie și, din partea autorităților, servicii sociale mai bune, pentru că statisticile arată că cei mai mulți tineri care ajung să facă asta provin din familii cu situații problematice sau au unul sau ambii părinți plecați din țară. Presa, care a prezentat de la A la Z subiectul prin titluri și lead-uri precum „Jocul care a omorît peste o sută de tineri”, nu face decît să creeze panică inutilă, mutînd atenția de la adevăratele probleme. Pentru că tinerii ajung să se sinucidă nu pentru că există nebuni pe internet dispuși să-i împingă să facă asta, ci din cauza contextului socio-economic în care trăiesc. Aici intervine și o problemă de etică a jurnalistului, care e din ce în ce mai puțin prezentă în goana asta după trafic și senzațional, într-o presă slab finanțată. Balena Albastră e noua Ambulanță Neagră.
A, și să nu uităm că toată povestea asta a pornit de la un fake news din Rusia, țară care de-abia așteaptă o reglementare mai strictă a Internetului.
Adaugă un comentariu