Raționament lejer, de criză
Editorial 17 mai 2011 Niciun comentariu la Raționament lejer, de criză 0Pentru români, criza e ca nebunia. Un subiect inepuizabil de bășcălie și de batjocură din partea unora și de resemnare din partea altora. Este de-a pururi invocată, mai ales în vremuri de disperare și restriște, la nivel colectiv. Asta pînă cînd, printr-o repetiție obsesivă, se transformă dintr-o stare de fapt, punctuală și efemeră, dependentă de contextul socio-economic, într-o stare mentală permanentă, individuală, independentă de factorii exteriori.
Așa că vestea ieșirii din criză, dată de președintele Băsescu, nu este bine primită la noi. Numai ce ne obișnuiserăm cu pretextul lamentației, cu scuza umbrelă a recesiunii. Acum, cei care ne-au servit justificarea deznădejdii la fileul speranței-de-mai-bine, ne-o iau înapoi printr-o lovitură de teatru. Nu mai trebuie să căutăm soluții de criză.
Recesiunea a trecut și criza rămîne. Ne rămîne nouă înșine, de resimțit și de trăit în intimitate. Greul și lipsa nu mai au justificarea să fie social împărtășite. Patronii nu mai au voie să folosească scuza asta pentru tăierea salariilor, ca noi să fim nevoiți să scuzăm actul punerii capului în pămînt. Se preconizează că sărăcia și lașitatea o să se înece în creșterile economice de cîteva zecimi de procente și că nemulțumirile se vor înnăbuși înapoi în piepturi, nemaiavînd ce căuta în stradă. Românilor li s-a potrivit sentința, li s-a mulat ca o piesă de lenjerie intimă pe cele mai ascunse nemulțumiri și frustrări. Anunțul că moda ar trebui să se schimbe creează o panică și mai mare decît frica unei eventuale permanentizări a crizei. Ne este mult mai ușor să ne împăcăm cu răul implacabil, decît să ne reconstruim orizontul așteptării și să admitem că din orice criză există o ieșire, iar că din șirul de posibilități noi trebuie să avem curajul asumării uneia dintre ele.
Aproape că nici nu mai contează dacă a fost sau n-a fost criză cu adevărat, la noi în țară și în lume. Că a fost o conspirație, o conjurație sau o realitate complexă, imposibil de pătruns prin raționamentul scurt, asociat cu simpla lipsă cotidiană. Sau că încă mai este și că toată această operație de delimitare este numai o strategie subțire de manipulare a maselor și de mînare a lor din mizeria contestată în mizerabilul acceptat. Nu căutăm cu adevărat răspunsuri. Cîtă vreme avem explicații la îndemînă și ne împăcăm senini cu refuzul căutării cunoașterii adevărului, ne putem cufunda liniștiți în întunericul ignoranței. Fiindcă acolo amenințarea cu pericolul nebuniei dispare.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu