Șase luni proaste
Editorial 5 noiembrie 2018 Niciun comentariu la Șase luni proaste 55De-abia aștept circul de la începutul anului viitor, cînd România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene. Nu e de ajuns că sîntem conduși de cea mai incompetentă echipă de politicieni de la Revoluție încoace, care a dovedit în repetate rînduri că nu e capabilă, ba chiar că nu vrea, să rezolve problemele țării, și că singurul ei interes este să modifice legile justiției după bunul plac, pentru a-și scăpa marii corupți. Oamenii ăștia vor trebui acum să stea în fruntea Consiliului UE pentru jumătate de an, într-o perioadă deloc ușoară pentru Europa, care se confruntă cu un val de euroscepticism, cu lideri antieuropeni și extremiști de tip Viktor Orbán și, desigur, cu gestiunea ieșirii Marii Britanii din Uniune, un complicat proces legislativ și administrativ pentru ambele părți.
Pentru a înțelege cît preț pune actuala conducere pe Uniunea Europeană, să ne amintim că în octombrie a avut loc la Bruxelles summit-ul partidelor socialiste europene, însă PSD, unul dintre cele mai mari astfel de partide din Europa și aflat la șefia țării care va mai și prelua Președinția Consiliului UE, nu a catadicsit să se prezinte prin Dragnea și Dăncilă, deși au fost invitați. La reuniune s-au stabilit candidații pentru șefia viitoarei Comisii Europene, Frans Timmermans (prim-vicepreședintele Comisiei) și Maroš Šefčovič (vicepreședinte al Comisiei). Nu-i ca și cum ar fi adus vreo contribuție la discuții (ce să discute unul ca Dragnea, sau Dăncilă, care a fost europarlamentar nouă ani și nu știe limba engleză, cu Frans Timmermans), însă nu se cade ca un partid de dimensiunea PSD, care urmează să preia și Președinția Consiliului, să lipsească. Și asta nu este o excepție, PSD a lipsit constant de la reuniunile Partidului Socialiștilor Europeni, iar Viorica Dăncilă nu a participat la nici o astfel de întrunire de cînd ocupă funcția de prim-ministru.
Atitudinea PSD este una profund anti-europeană, atît la nivel declarativ („să ne lase în pace cei de la Bruxelles, să nu ne spună cum să guvernăm” a fost, pe scurt, orice reacție la semnalele de alarmă la modificările legilor justiției), dar și la nivel de acțiuni, prin, de exemplu, nerespectarea drepturilor omului (prin susținerea referendumului pentru familie) și a independenței justiției, atitudini care nu sînt în acord cu valorile Uniunii Europene. Să nu mai vorbim de declarațiile politicienilor precum Pleșoianu, parcă scrise de Sputnik (publicație care, de altfel, îl și laudă cu orice ocazie). Sau despre ipocrizia cu care se prezintă liderii PSD la Bruxelles, unde spun „nu, noi n-am făcut”, crezînd că se adresează publicului Antenei 3. Desigur, cu toate mesajele lor anti-europene în țară, PSD-iștii evită să spună că plătesc datoria externă a țării cu fonduri UE.
Că cele șase luni în care România va avea Președinția Consiliului Uniunii Europene vor fi un dezastru nu e o surpriză. Din fericire, UE nu e Teleorman, și are sistemele de checks and balances bine reglate, încît să nu fie zdruncinată prea tare de șase luni proaste. Probabil singurul efect notabil va fi că încă o dată politicienii români se vor face de rîs în fața partenerilor europeni, care și-așa nu-i mai iau de mult în serios.
Sursă foto: stirileprotv.ro
Adaugă un comentariu