Universitățile se sparg în tabere

Editorial Niciun comentariu la Universitățile se sparg în tabere 48
Se ascut săbiile alegerile rectorilor

Chiar dacă alegerile din universitățile ieșene sînt abia la finalul anului, lupta pentru o părticică de putere a început încă de anul trecut, iar cea mai aprigă dispută, cum era și de așteptat, este cea pentru funcția de rector. Se va lupta „fără mănuși” în măcar trei din cele cinci instituții de învățămînt superior de stat din Iași. La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, după ce tragi cortina scandalurilor cu șpăgi și favoruri sexuale pentru promovare, rămîne în spate o comunitate bulversată. După demisia prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, continuatorul echipei care l-a susținut pe acesta în următoarea legislatură este anunțat în persoana decanului de la Facultatea de Medicină Generală, prof. univ. dr. Doina Azoicăi. Aceasta are măcar doi contracandidați anunțați – prof. univ. dr. Norina Forna, decan al Facultății de Medicină Dentară, și conf. univ. dr. Camelia Bogdănici, actual deputat UNPR de Iași. Lupta la UMF pare a se duce între cei doi decani, cu condiția ca să nu apară o eventuală trimitere în judecată a prof. univ. dr. Doina Azoicăi. În momentul în care aceasta nu ar putea să candideze, echipa din jurul fostului rector ar fi nevoită să propună un nou candidat, unul care să fie sprijinit obligatoriu de Facultatea de Medicină Generală.

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” și la Universitatea de Arte „George Enescu”, cei doi rectori, prof. univ. dr. Vasile Vîntu, respectiv prof. univ. dr. Atena-Elena Simionescu, mai pot candida pentru încă un mandat și, la fel ca predecesorii lor, se așteaptă ca aceștia să candideze și să cîștige fără probleme. Însă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, prof. univ. dr. Vasile Ișan și prof. univ. dr. Ion Giurma, rectorii, își încheie cel de-al doilea mandat și nu mai au dreptul de a candida la un al treilea.

La TUIAȘI se preconizează a fi o luptă pentru putere anunțată încă de la ultimele alegeri, cînd prof. univ. dr. Ion Giurma a avut doi contracandidați. Supriza aici ar putea să vină din partea unei echipe tinere, care să își propună să reformeze universitatea. Cum în 2012 alegerile s-au și repetat, lupta din iarnă de la Politehnică se anunță a fi una interesantă. Și la UAIC situația ar putea fi similară. La ultimele alegeri, singurul contracandidat al prof. univ. dr. Vasile Ișan, prof. univ. dr. Ștefan Cojocaru, a apărut cu două săptămîni înainte de alegeri și, fără a avea o platformă concretă sau vreo echipă gîndită care să i se alăture, a reușit să obțină 40% dintre voturi. În liniștea dinaintea furtunii alegerilor se conturează ca un posibil candidat doar actualul prorector pe relații internaționale, prof. univ. dr. Henri Luchian.

Însă toate calculele pot fi date peste cap de referendumul care va avea loc prin luna mai în fiecare universitate, în care se va decide dacă viitorul rector va fi ales prin vot uninominal sau prin concurs, prin depunerea dosarului în fața unei comisii.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top