Ajutor, a disparut presa de autor!
Opinia de la centru 16 ianuarie 2008 Niciun comentariu la Ajutor, a disparut presa de autor! 2Asa urlau ieri la televizor analisti, jurnalisti – fosti colegi, redactori sefi, ba chiar si specialisti in media care torceau firul demisiei lui Cristian Tudor Popescu de la ziarul Gandul in fata unui panou, cu aratatorul, ajungind pina la „a absolvit facultatea de Automatizari si Calculatoare, promotia 199x…” De aici, de la acest BREAKING NEWS titrat cu rosu pe Realitatea, au derivat altele, la fel de breaking: domnule, presa a devenit un produs al marketingului, sa stiti ca manageriatul de presa s-a schimbat si functioneaza pe o noua filozofie, aceea a publicitatii, nu mai avem nume in presa ci doar niste no name-uri care editeaza comunicate de presa si culeg declaratii la telefon. Presa se gaseste pe o falie, subrezita de presiunile mogulilor, sufera transformari iremediabile etc. Nu exista ipocriti mai mari decit jurnalistii. Aveau nevoie de demisia lui CTP ca sa „observe” in ce stadiu se gasesc si s-o spuna la televizor sau prin editoriale. Sorin Rosca Stanescu a fost foarte amuzant – vorbea pe un ton grav despre interventiile politicului in ziare. Eugen Chelemen ii facea epitaful lui CTP – „a incurajat reportajul si ancheta, a fost o figura proeminenta…” Pina si Marian Vanghelie si-a dat cu parerea despre asta, invitat fiind in studio sa vorbeasca despre candidatura lui la primaria Capitalei. O astept pe aia cu zece prosoape pe fata de la OTV, sa-mi spuna in ce mocirla se zbate presa rom=na de cind a demisionat CTP.
Hai sa vorbim franc, si nu ca intre jurnalistii de ieri, care se gaseau in fata unei zile de duminica ce nu prevestea prea multe exclusivitati. Presa este de mult la pamint. Ea nu a ingenuncheat ieri, 13 ianuarie, intr-o duminica, la ora 14.00. Ea capituleaza cu fiecare secunda, cu fiecare ziar. Avem jurnale nationale in care autorul se incadreaza in stire la persoana I, reportaje la limita pateticului sau stiri mai ample denumite pompos „reportaje”, oameni nepregatiti aflati in posturi cheie, oameni slabi in functii de conducere, minuiti de-un telefon, cultura mediatica transformata in life-style, discursuri corporatiste lipsite de substanta, care te fac sa te simti intr-o fabrica, sau ma rog, companie, nu in redactie de ziar. Da, lipsesc mentorii din presa. Lipsesc reperele, s-au inversat criteriile, totul e cu susu-n jos si manualele de jurnalism sint o gluma, daca le citesti in redactia unui cotidian national.
Dar jurnalistii sint ipocriti. Nu vorbesc despre asta cit timp banul intra in cont. O fac cind nu au subiecte si atunci superficial, bombastic, fara sa se priveasca de fapt pe ei in oglinda. Si mai grav, fara sa faca cu adevarat ceva.
Roxana Lupu
Adaugă un comentariu