Aș da la ziar un banc cu Bulă

Opinia de la centru Niciun comentariu la Aș da la ziar un banc cu Bulă 0

Prima regulă la ziarele cu re­nu­me, ori cele de tip „brand”, este să-ți res­pec­ți șefii. Pornind de la vîrful iera­r­hi­ei cu șeful mare sau „boss-ul”, șe­fu­țul, șeficul, șefiuțelul, șefiuțuliciul și terminînd cu șefițiulucuțul. Restul e do­ar norod redacțional. Celor care în­că nu au consumat entuziasmul de jur­nalist tînăr și muncitor, dar care își ca­ută un loc de muncă, trebuie să le po­vestesc din experiența mea. Neapărat.

Încă de la angajare ți se spune clar că în meseria asta ești ca la armată, răs­pun­zi la telefon la orice oră din zi sau din noapte, mai ales cînd sună, ați ghi­cit, șeful. Sau oricare e mai mare în grad ca tine. Evident, ești ultimul din ierar­hie. Nu contează că dormi, stai pe ve­ceu, faci baie ori copii, pentru o astfel de insubordonare ești amendat din sa­lariu. Uneori și cu 100 de lei. Dacă mai ai noroc și mănînci vreo virgulă se mai adaugă 50 de lei, iar atunci cînd gre­șeala e în colectiv, amenda se îm­par­te frățește. Ca bobul de orez între cu­banezi.

Șeful are grijă să te umilească și să-ți aducă aminte că ești oricînd de în­locuit. Nu contează că ai scris la cei 22 de ani mai mult decît a scris el pî­nă la 40, ori că el nu a depășit niciodată sta­diul de știre de duzină, limitată la ma­xim 1500 de semne. Să nu te lauzi ni­ciodată în fața lui cu realizările tale an­terioare, îl faci pe el să pară palid, iar tu pari că te crezi prea deștept. Și pen­tru că el știe să dea doar ordine și să te trimită în 5 minute la dracu’ în praz­ni­c, fără bani și mașină de serviciu, șe­ful are întotdeauna dreptate. Chiar și cînd nu are. Și ar fi urît din partea ta să demisionezi fără să-l anunți cu două lu­ni înainte. Însă cînd vine vorba să te dea el afară e de ajuns să-ți spună „de mîine ne despărțim”. De asta e bine să ai la tine mereu un aspacardin și o fi­o­lă de calciu.

Pe brînci poți să umbli după su­bi­ecte tari, să ții prima pagină o să­ptă­mînă. La prima greșeală ești analfabet și ai făcut degeaba o facultate. Dacă a­jungi și prin mina de uraniu, și vii tot ra­diat în redacție, primești primă. Una ca­re se anulează pînă la ziua de salariu prin­tr-o amendă echivalentă pentru că ai uitat să dai un spațiu între titlu și do­uă puncte. Are șeful grijă.

Și pentru că ai onoarea să lucrezi la ei trebuie să spui mereu „da, să tră­i­ți”, de­oarece orice alt răspuns e insubor­do­­nare și prin urmare, suporți conse­ci­nțele. Le suporți, tot tu, și atunci cî­nd tot ei, șefiuțulicii de mai sus, intră pes­te textul tău, bagă cuvinte în plus în dec­la­rații și pocesc nume importante. Te tre­zești cu o duzină de miei de dat. As­t­fel, fiecare își justifică salariu, cum­va. Apoi te sună de minim cinci ori ca să te întrebe lucruri pe care tu le-ai scris cu două-trei rînduri mai jos. Alții șterg tot și rescriu cu tine la te­le­fon același lu­cru. Durează o oră și pot spune și ei că au drep­tul la o ți­ga­ră, în pauză. După a­tî­ta muncă.

Viitori jurnaliști, poate am fost mai puțin poetică, am avut mai puțin „con­dei” în acest articol. Dar am conside­rat că nici nu trebuie, e un fapt și e necesar să știți că prin multe redacții s-a răs­tur­nat căruța cu proști.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top