Așa sînt actorii, mai sensibili

Opinia de la centru Niciun comentariu la Așa sînt actorii, mai sensibili 1

Pe Maia Morgenstern am în­tîl­nit-o prima dată la „Tango final” prin ultimul an de liceu. Îm­preună cu o colegă de cameră am cum­pă­rat cele mai ieftine bi­le­te din sală. Lo­­curile noastre erau undeva după co­­loanele din spa­te, la Teatrul Na­țional, dar ne-am simțit cumva ca în lojă. Maia mi s-a părut un ac­tor trist, asta pînă am văzut-o în „O noap­te furtunoasă”.

La final, după ce a ucis jurna­lis­­­­tul venit în vizită, în sală se în­tu­­ne­că, iar ea se pierde în culise cu un sfeșnic plin de lumînări aprinse. „Am omorît un om”, este ultima re­plică, iar în tot acest timp îm­bă­trî­­nește deodată. Ca în realitate. Ca atun­ci cînd ți se albește părul ins­tan­­taneu și în­ce­pi să tremuri ca un bol­­nav de Alz­heimer.

La final însă a cules de pe scenă toate florile, într-un mare bu­­chet haotic, pe care îl ținea strîns la piept. Pentru ea acesta a fost mo­men­tul de glorie și i-a plă­cut.

George Ivașcu a fost un copil fără jucării, maturizat înain­te de vre­me. Asta nu-l îm­pie­dică să re­ci­te „Fetița din Fă­gă­dău” ca și cum ar fi cu adevărat în­drăgostit de o ea cu trei dinți și fustă pestriț. În timpul interviului de acum patru ani era îmbrăcat la cos­tum gri, cu un ruc­sac sport în spate. Ura să fie me­reu pe fugă și s-a dat dispărut în re­dacția de la etajul doi din Casa de Cultură a Stu­denților. „Atît fu­mați voi?”, spu­ne privind o scrumieră de sticlă, plină cu vîrf ca o că­­piță de fîn. „Nu e prea sănătos, îmi aprind și eu una”. Avea ochi ju­căuși și înspăimîntător de in­te­li­gen­ți. La televizor nu prea se vede.

A fumat cinci țigări iar eu am uitat de întrebările mele. A spus el cam tot. Și era con­vin­gă­tor, precum un bunic ce po­ves­teș­te întîmplări din război. În spa­tele a toate aceste ro­lu­ri și con­venții cu minciuna Geor­ge Ivaș­cu are însă un adevăr pur, de care îți dai cam greu sea­ma. Ni­cio­dată să nu arunci în Dumne­zeul lui.

Claudiu Bleonț e mai mereu cum e și pe scenă. Aproape că nu-ți dai seama cînd nu mai joa­că ori cînd a terminat. Pentru el in­terviul a fost pe o ședință de yo­ga în spa­te­le scenei, în timp ce se demonta de­corul. O cafea în pa­har de plastic, băută la țigară, în sunet de cio­ca­ne.

Ce poate fi mai original? Și chiar dacă zice lumea că e cam bu­ruienos la gură, să nu credeți. Chiar și mitocănia artiștilor e fi­lo­sofie cînd e scoasă din gura care tre­buie. Și credeți-mă pe cu­vînt, pe undeva, omul acesta e sen­sibil.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top