Belșug, fir cu fir
Opinia de la centru 10 aprilie 2017 Niciun comentariu la Belșug, fir cu fir 15Pentru foarte multă vreme credeam că ornamente de Paște mai urîte decît cele care se găsesc în Iași, pe Ștefan cel Mare, nu există. Oh, acei iepurași sclipitori cu ochii cît două capace de borcan, albi și goi ca ai unuia dintre prietenii apocaliptici ai lui Lovecraft. Și acele ouă decolorate, cu vopsea scrijelită pe ici-colo la care oamenii se îngrămădesc să-și facă selfie-uri. M-am înșelat.
Pentru că Bucureștiul nu vrea să rămînă în urmă cînd vine vorba de kitsch, primarul Gabriela Firea „a făcut o aroganță” cum s-ar spune și a scos din buget 175.000 de euro pentru luminițele și figurinele care au împînzit centrul Capitalei care trimit mai degrabă la Crăciun. Asta pe lîngă cele cîteva zeci de mii de euro pentru organizarea tîrgului de Paște din Piața Constituției.
Mi s-a părut cam suspect inițial înverșunarea primarului de a face curat în urma zăpezilor dar mai apoi a fost tot mai clar că Firea e interesată de partea estetică a orașului; să dea bine în poze, cui îi pasă că sub mască e plin de probleme administrative, sociale etc. Atît timp cît sîntem pe „harta marilor orașe ale lumii”, cui îi pasă că București e pe locul șase în topul orașelor cu cel mai aglomerat trafic din lume, că în Ferentari oamenii mor din cauza traficului de droguri, a lipsei centrelor medicale și a ignoranței autorităților ori că pînă acum fiecare primar a construit și a dărîmat cum l-a apucat capul, trend care s-a observat și la Iași. Și anume, acel „să lăs ceva în urma mea” bolnăvicios, care de cele mai multe ori nu este gîndit în folosul cetățenilor.
De iepurașii din Piața Constituției nu mai spun, toți mă trimiteau cu gîndul la Frank din Donnie Darko și pînă și comercianții de cozonaci, turtă dulce și icoane au recunoscut că pot provoca coșmaruri, după ce i-am scos din discursul dulce-amărui învățat de-acasă. Firea s-a apărat și a spus despre decorul din fața Parlamentului că a fost realizat de către un scenograf de renume mondial. Poate că n-a fost în formă.
Revenind, această iluzie a moștenirii care trebuie lăsate în urmă precum și nevoia de a afișa belșugul nu e specifică doar orașelor mari ale țării, ci este valabilă și în cazul românilor de rînd (vezi mesele de sărbători), precum și în localitățile mai mici. În Orșova, autoritățile au decis să organizeze zilele orașului din banii spitalului, din cei 200.000 de lei alocați pentru cheltuieli de funcționare rămînînd doar 50.000. Managerul centrului medical declara că în curînd ar putea rămîne fără apă. Însă e ok, în caz de urgență vor putea folosi berea rămasă de la festivități.
Adaugă un comentariu