Cămila cu pașaport
Opinia de la centru 25 ianuarie 2011 Niciun comentariu la Cămila cu pașaport 1De trei ani are grijă de animalele de la „Circul Europa” și e singurul român din staff. S-a angajat pentru bani, însă acum ține prea mult la prietenii săi necuvîntători și spune că n-ar mai pleca, circul a devenit pentru el un mod de viață. „Simt că fac parte din familie. Sîntem 21 de oameni în această industrie, majoritatea unguri iar șeful nostru e Fernando. Familia lui se ocupă cu circul de 200 de ani, la început strămoșii săi au plecat în lume cu căruța și cu un urs. Azi au zeci de animale și acrobați dar să știți că nu este o afacere din asta. Biletul costă 20 de lei, lumea nu prea vine, iar ca să plătești benzina la 10 mașini mari și mîncarea la animale, costă”, spune îngrijitorul de animale, păcălindu-l pe Bacău cu un morcov.
Bacău e o cămilă care s-a născut pe meleagurile ce îi poartă numele. Are un an și mănîncă sănătos. Nu stă o clipă fără mama lui și știe să dea pup. Eugen l-a învățat. Revine la poveste și mărturisește că familia de circari nu are proprietăți, nu are un domiciliu, casa ei sînt cabinele pe patru roți și drumurile Europei. Ei nu știu să facă altceva. Pe ușa cortului cu stegulețe în vîrf, intră să-i dea și lui Zorro un braț de fîn. Poneiul este cel mai mare ștrengar din istoria „Circului Europa”, de doi ani de zile se chinuie toți dresorii să-l dea la brazdă, însă nu au cu cine. Zorro este încăpățînat și zvîrle, mușcă apoi fuge. Circarii însă nu-l vînd, lui Zorro îi place să fie călărit de copii după spectacole.
Îl țin pentru drăgălășenie, nu pentru muncă. Lamele și cei doi frați ponei cu nume ungurești, Gulaș și Mogoș, sînt vedetele fiecărui spectacol, fac plecăciuni, sar prin foc, aleargă militărește și știu să danseze cazacioc. Multă lume nu știe, dar toate animalele de la circ sînt trecute pe pașaport, cu nume, sex, vîrstă și culoarea părului. Imediat ce intră într-o țară trebuie să oprească în prima localitate pentru analizele medicale. „Sînt medici veterinari din România care nu au făcut în viața lor injecție la o cămilă. La ultimele analize a trebuit să-l tundem pe Bacău sub gît, că nu intra acul din cauza părului des”, povestește îngrijitorul Eugen. Rudele i-au rămas în Botoșani, orașul natal, și are un fiu, plecat și el în străinătate. Vorbesc mult la telefon. Acasă ajunge doar cînd vine circul în oraș, ultima dată a fost acum un an și două luni. Deși se află într-un alt turneu prin țară, din Suceava pleacă direct în Ucraina.
Privit din spatele scenei, circul nu își pierde farmecul. Rămîne acea lume fascinantă unde nebunii pot merge pe ață, iar cămilele pot îngenunchea pentru rugăciune.
Paula SCÎNTEIANU
Adaugă un comentariu