Ce-am învăţat de la Paprika TV

Opinia de la centru Niciun comentariu la Ce-am învăţat de la Paprika TV 18
Ce-am învăţat de la Paprika TV

Cîte ştiri pe zi citiţi? Cinci, zece, „cine le mai numără”? Luaţi toate site-urile la rînd şi lăsaţi televizorul pe posturile de ştiri de dimineaţă pînă seară? Dacă da, vă spun să-ncetaţi. Nu doar că vă stricaţi ochii, dar veţi trăi şi cu falsa impresie că sînteţi informaţi.

După ce s-a terminat campania electorală de anul trecut, am închis televizorul, n-am mai dat click pe cele 12 site-uri de ştiri pe care le aveam salvate în browser şi am început să mă uit la TV Paprika. „Domnule, dacă ne vinde Iohannis ţara şi eu aflu ultimul, aşa să fie”, mi-am zis cam pe vremea asta, anul trecut. El n-a vîndut ţara, iar eu am învăţat cîteva din secretele unui Coq au Vin perfect.

Între timp, am descoperit şi postul Fine Living, iar apetitul pentru marile dezvăluiri şi anchete jurnalistice a scă­zut drastic. Pentru că mi-am dat seama că-mi încărcam memoria cu prea multe articole prost scrise şi cu informaţii in­corecte (trebuia să intru pe alte trei site-uri pînă dădeam de sursă), care deveneau irelevante a doua zi.

Acum nu sînt selectiv doar cu sursa ştiri­lor zilnice – „intru doar pe Ade­vă­rul, că acolo găsesc tot ce-mi trebuie” – ci şi cu ştirile propriu-zise. Din start evit articolele care-ncep cu „adevăratul motiv pentru care…” şi „tot ce trebuie să ştii despre…”; sînt enervante „ana­lizele” şi „opinii la rece”despre e­ve­ni­mentele care-s încă în desfăşurare (apropo de atentatele de la Paris şi incendiul din Colectiv); iar ca să aflu ce se-ntîmplă în politică, mi-e suficient să citesc şapoul: „Dan Şova a fost arestat”.

Apoi, mă indispune această aroganţă care s-a creat în relaţia presă-public. Urmăriţi doar ticurile verbale ale invitaţilor de la televizor, cum îşi muşcă buzele, îşi strîng pumnii discret şi spun moderatorilor „ia uitaţi cum stă de fapt treaba”. De parcă ar fi Moise care ne aduce cele zece porunci, iar noi, umilii telespectatori, ne ridicăm mîinile şi-i mulţumim pentru adevărul oferit.

Nu vă mulţumiţi cu informaţiile pe care le primiţi. În loc să citiţi 30 de ştiri despre… tot ce s-a întîmplat în lume, alegeţi-vă un singur subiect, pe care să-l descusuţi pînă la coloană şi să-l înţelegeţi – de la origini, context, pînă la consecinţe. Şi nu în ultimul rînd, trebuie să ştiţi că ştirile şi articolele bune nu se scriu la două ore de la eveniment. În final, cum spunea şi bucătarul de pe Paprika TV, un Coq au Vin bun se simte după cîte ore a stat la macerat în vin, nu după cît de repede l-ai scos din cuptor.

Text de George Gurescu, jurnalist TVR

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top