Ce dor îmi e de tine, Lorelai

Opinia de la centru Niciun comentariu la Ce dor îmi e de tine, Lorelai 2

El nu credea în soartă. Ni­ci­o­da­tă. Dar dacă ar fi privit mai atent ri­du­ri­le din palmă, ar fi văzut că pentru el li­nia vieții nu ducea pînă acolo unde dis­perații își taie venele. În palmele lui lungi, cu degete de față, linia era scur­tă și groasă, ca și cum s-ar fi con­centrat în ea toate trăirile lui, avute și încă neavute. De cînd s-a înecat în Dâmbovița, acum aproape patru a­ni, îi aprind din cînd în cînd cîte o lu­mî­na­re. Niciodată nu am stat să văd da­că arde pînă la capăt, dacă sufletul lui e răs­cumpărat undeva în ceruri. Ori da­că după ce plec o stinge vîntul. Ni­­ci nu am această curiozitate. De fapt mi-e frică să nu se stingă lu­mî­na­rea prea repede și de aceea plec gră­bită, să nu văd.

Bunica îmi spu­nea că atunci cîn­d aprinzi lumînări pentru morți, trebu­ie să rămîi să privești lu­mînarea arzînd. Da­că arde cu fla­că­ră mare și pînă la ca­păt e semn că suf­letul lui e mîn­tu­it. Dacă se luptă cu vîntul și răutatea din lumea asta și se stinge repede, în­seamnă că sufletul e pierdut în fun­dul iadului. Și de a­colo, spune ea, numai Iisus te mai poa­te scoate. În­să nu se deranjează El pentru un su­flet păcătos ca al nostru. Și totuși, da­că…

De el îmi amintesc într-un fel a­par­te, ca de prietenii care îți mor cînd nici nu te aștepți. Ca de oa­me­nii pe care îi vezi trăind pînă la bă­trî­ne­ți, pe care îi vezi în multe feluri, dar nu cu o cruce la căpătîi. Po­ves­tea lui nu e alta decît una de iubire. Una ca în cărțile bune. Pentru el și ea, toa­tă dragostea lor putea avea un altfel de final, unul fericit.

Cînd am în­tîl­nit-o odată mi-a spus că pe undeva el n-ar fi vrut să mai trăiască. Se certa­seră urît. Un pic prea sensibil pentru un bărbat, ați spune. Dar voi nu l-ați cunoscut. Ei nu vorbeau despre vre­me cînd e­rau împreună, despre trend-uri, căței, pisici ori cît zahăr îi tre­buie unei cafele ca să fie perfecte. Dez­băteau Schopenhauer, Kant și fi­losofiile indiene. Mai rar așa în­dră­gos­tiți, să treacă iubirea lor prin e­sen­țe mai tari. Cu frică ea crede că el s-ar fi si­nu­cis, s-a aruncat în apă și s-a lăsat dus la fund, ca un bolovan. L-a în­că­tu­șat disperarea ca niște ră­dă­ci­ni groa­se de copac, apoi s-au în­tă­rit în ju­rul lui. Nu știu de ce, dar am mai ci­tit odată Lorelai.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top