Cinci minute de amintiri
Opinia de la centru 3 aprilie 2012 Niciun comentariu la Cinci minute de amintiri 1Cînd se pitea pe după copaci îi sticleau ochii ca unui animal de pradă. În brațele bunicului însă era cel mai domestic pisic din istorie. Lăsa capul pe spate a alint și mieuna într-un fel anume, ca în timpul unei ședințe de masaj la coadă.
Țurelu’, căci așa îl chema, prindea șoareci numai de ochii lumii. Uneori pe după șopron ori în beci, ca să-l vadă și să-l laude privitorii. De blană avea grijă ca de ochii din cap, mai ceva ca o lady, făcea cărări pe limbă de la atît spălat și era un motan răbdător. De dragul lui, bunicul îi pregătea ochiuri în tigaie, îi fierbea lapte cu gris și îl delecta cu muzică populară, de la radio, cînd stăteau amîndoi în paravanul de vară. Pentru mine, bunicul și motanul lui au rămas ca o poveste.
Apoi mai e tanti Vergina, care îmi dădea pere cu poala și coacăze pentru sirop. Îmi făceam leagăn în nucul de lîngă fîntînă, iar ea își mai omora timpul cu mine, din prea multă singurătate. Cînd i-a murit bărbatul mi-am văzut tatăl pentru prima dată plîngînd. A fost un om bun, înalt, slab, cu oasele înafară, dar cu un suflet de copil. Mă ascundeam de el printre sacii cu făină de grîu, iar mama mă trimitea destul la ei, să fac crupe pentru pui. Rîșnița de boabe de porumb era mare, bătută în cuie într-o bancă de lemn. Dădeam la ea și cîte jumătate de zi, pînă mă dureau dinții în gură.
Dar cel mai bine m-am înțeles cu Stela, iapa tatei. Era sură, blîndă și parcă știa că sunt copil. Mergeam după ea pe șes, îi smulgeam priponul și o aduceam de căpăstru acasă. Mîna abia îmi ajungea la botul ei, iar ea pășea cuminte lîngă mine. Adesea îi cîntam, iar ea ciulea curioasă urechile. Un an mai tîrziu mi l-a dăruit pe Hassan, un mînz mare, cu picioare groase, cu o coamă uriașă. A sfîrșit mici pe undeva, după ce l-a vîndut tata, iar eu am plîns zile la rînd. Visam să îl călăresc într-o zi, să-mi cumpăr o șa. Dar tata a avut nevoie de bani pentru prima mea zi de școală.
Și mi-au mai venit în minte o mie de momente, de parcă am avut o duzină de copilării. Și nu e nimic rău în a-mi aminti. Simt nevoia să mă prind de amintiri ca fluturele în pînza de păianjen pentru că după ce-mi fac rugăciunea de seară, în lume, nimic nu mă mai mulțumește.
Paula SCÎNTEIANU
Adaugă un comentariu