Cînd Bill a înțeles Mineriada
Opinia de la centru 2 iunie 2010 Niciun comentariu la Cînd Bill a înțeles Mineriada 1Pe Bill l-au prins chiar lîngă clădirea Guvernului. Nu fugise de ei, nu se ascunsese, ba chiar și-a scos, cu îndrăzneala americanului în țări ca România anului 1990 – un fel de Congo sau pe undeva pe acolo – actele și legitimațiile care demonstrau că nu e vreun spion. N-a contat nici că era cetățean american, nici că luase în 1977 un premiu Pulitzer, nici că era ziarist străin, nici că mustața lui albă și părul grizonant îl recomandau clar drept un om serios, în vîrstă.
L-au luat la pumni acolo, în Piața Victoriei, cît să se învețe minte să se mai bage în „treburile statului”. La nici două sute de metri de locul unde Bill încasa pumni, mai mult nervos decît speriat, în palatul bine păzit de un cordon de tancuri, sute de soldați, mineri și de o mare de susținători cu banderole albe la braț era Guvernul Roman, cel din iunie 1990. Era ziua de 14, minerii veniseră deja pentru a treia oară în Capitală și haosul domnea pe străzile unui oraș care încă nu înțelegea ce însemna de fapt libertatea.
Pînă pe la orele prînzului, Bill nu trimisese încă pentru ziarul lui din Washington nici un text care să explice exact ce cuprinsese România proaspăt ieșită din comunism. „Am simțit că încă nu mi se clarificase totul”, spune bătrînul ziarist american. Văzuse pînă atunci și cum Timișoara părea cel mai întunecat oraș eliberat de sub dictatură, și cum Piața Universității adunase protestul anti – FSN, și cum s-a spart totul după „Duminica orbului”, și cum în piață au rămas din ce în ce mai firave vocile opoziției, și cum Poliția a intrat, pe 13, în niște „golani” greu de identificat, care cumva știau prea bine ce au de făcut și care nu semănau deloc cu studenții și intelectualii care cîntaseră cu cîteva zile înainte în fața Teatrului Național.
Acolo, în Piața Victoriei, sub pumnii a cinci soldați – nu mineri –, Bill, experimentatul corespondent al unui prestigios ziar american de referință, avea să-și primească ultima și cea mai relevantă lecție despre noua Românie. „Mi s-a părut trist că există atîta ură și că nimeni nu știa exact de ce trebuie să urască”. L-a făcut scăpat un maior care și-a dat seama că nu oricine putea fi bătut pe străzile Bucureștiului aflat sub asediul minerilor. Apoi s-a retras la hotel de unde a transmis, cîteva zile mai târziu, un amplu reportaj, fără fiere, obiectiv, despre cum „o țară mică, de 20 și ceva de milioane de locuitori” se zbătea violent, inexplicabil, să iasă de sub un văl cenușiu.
Apăreau și nume ca „Iliescu”, „Măgureanu”, lîngă cuvinte ca „manipulare”, iar România făcea deja prima pagină a presei străine sub titluri ca „Întoarcere în Evul Mediu”. Dincolo de fapte, marele regret al lui Bill era, o recunoaște și astăzi, că bătăușii de la Victoriei i-au rupt cămașa preferată. Pe care o mai păstrează, suvenir, printre cîteva fotografii alb-negru, cu mineri zîmbind, ținîndu-l prietenos, de după gît.
Andrei UDIȘTEANU
Adaugă un comentariu