Cine își sapă singur groapa, nu mai moare

Opinia de la centru Niciun comentariu la Cine își sapă singur groapa, nu mai moare 0

Pe el moartea nu-l mai sperie nici cît o descîntătură de deochi. Spune că a trecut pe lîngă ea ca pe lîngă o a­man­tă, apoi scoate un zîmbet mus­tă­cios și face cu ochiul să mă prind. Că doar am făcut școală. În ochii lui însă toți sîntem copii mici și proști, ne­copți încă la cap și cu vise de astea, „ame-ri­cănești”.

Pe vremea lui, copiii mun­ce­au cot la cot cu părinții la porumb, la coasă și se­ceră, pășteau vitele și mai mergeau și la școală, să învețe să fie mai tîrziu domni. Acum fetele stau du­pă sobă, iar bă­ieții bat pietrele pe ulițe și fumează ba­nii părinților pe la crîșme. Știe el mai bi­ne, vede.

Cînd trebuia să moară pri­ma dată, l-a trăznit calul cu copita în numele Tatălui. Nu s-a mai ridicat de jos ju­mă­­ta­te de oră. A rămas numai cu niște mi­grene care-l supără noaptea, î­na­in­te de culcare. Avea șapte ani. A do­ua oară a căzut sub gheață iarna, cînd se juca de-a căluțul cu prietenii din sat. L-au tras cu un băț la mal, dar mai frig ca atunci nu i-a fost nicioda­tă. Avea vreo 14 ani. A urmat războiul. În prima li­nie mereu, cu moartea de mînă. „Au murit toți din jurul meu, nu­mai eu am rămas. Mă rugam la Du­mnezeu să mă ia și pe mine, să nu cad prizonier sau să rîmîn singur prin­tre morți, cu ei pe piept”. Era să ră­mînă fără un picior, dar i l-au salvat la timp. De fapt, dacă își amintește bine, era să moară și prin somn. A visat odată că se duce într-o prăpastie adîncă și că nu se poate trezi. Se pișca, în cădere, de mîini, ca nebunul iar cînd a des­chis ochii îl dureau mîinile de la pișcături. Noroc că nu a mai ajuns jos, era hăul prea adînc.

Acum are 89 de ani și spune că în­șală moartea și în prezent. Nu se prin­de de el nici gripa, nici diabetul. Acum 12 ani era să mai moară odată. I s-a o­prit calul ca trăznit exact pe ca­lea fe­rată, la barieră, și era să-l prin­­dă ac­ce­leratul. „Eram în căruță, mă duceam la moa­ră cînd i s-a nă­ză­rit ceva și acolo a rămas. Am dat și cu biciul, și cu în­ju­rătura, nimic. Trenul șuiera parcă era sfîrșitul lumii, eu am înghețat ca apa de la pui, cînd dă gerul. Da’ mi-am fă­cut o cruce cu lim­ba și am scăpat. Era cît pe ce, tre­nul era să atingă inima de la căruță, aia lungă din spate”.

De un lucru însă îi pare rău, că i-au murit toți copiii, pe rînd. Și parcă au mu­rit mai bătrîni ca el, mai gîrboviți și osteniți de viață. Și baba a murit acum 20 de ani, de o durere în piept. L-a trezit într-o noapte și i-a zis: „Nicule, eu mă duc. Să ai grijă de gîș­te, să nu le lași pe gîrlă că se pierd”. Și a închis ochii ce lui i s-au pă­­rut mai negri și mai umezi ca ori­cînd. Lumînarea nu i-a aprins-o imediat, de­oarece nu-i venea să creadă că a ră­mas singur. Se gîndea că poate e un le­șin. Însă cînd a început să se ră­ceas­că a știut. Nea Nicu și-a săpat sin­gur groapa în fundul cimitirului, iar acum așteaptă.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top