Ciocnirea civilizațiilor pe platforma industrială Pipera
Opinia de la centru 2 iunie 2010 Niciun comentariu la Ciocnirea civilizațiilor pe platforma industrială Pipera 6Prin anii ’70 –’80 comuniștii au construit, undeva la marginea Bucureștiului, o platformă industrială care a devenit mîndria sistemului multilateral dezvoltat. Se numea „Platforma Industrială Pipera” și, printre cele mai importante întreprinderi care funcționau aici se găsea „Electronica”, producător de aparate de radio, printre altele, dar și un centru de calcul de unde plecau spre România Socialistă primele calculatoare. „Erau imense, unele ocupau cîte o cameră”, povestesc azi cu nostalgie taximetriștii, foști lucrători pe platforma industrială care azi s-a transformat într-un fel de inimă a capitalismului birocratic care bate ajutată de sute de mii de corporatiști.
Este aproape incredibil cîți taximetriști au lucrat, cîndva, în același loc de unde azi „ridică” clienți la costum și cravată. Poveștile lor, suprapuse peste realitatea de azi, arată cum s-a transformat Platforma Pipera dintr-o mare de halate albastre într-una de cămăși albe și costume scrobite. Corespondentul acestui colț de București ar fi „La Défense”, celebrul cuib de clădiri de birouri din Paris, centrul de afaceri al Franței, cel mai bogat cartier din Hexagon. Însă comparația devine o caricatură, atunci cînd lucrezi în Pipera.
Clădirile corporatiste seamănă, ce-i drept, cu oricare din lume. Clone fidele ale sediilor de mari corporații occidentale, în ele găsești cam tot ce-i trebuie unui birocrat să se simtă fericit și împlinit în viața profesională și să povestească bunicilor că a ajuns un domn: automate de cafea, de suc, de sandvișuri calde, toalete cu cartela, parcări cu barieră, bancomate, mochete greu de murdărit, televizoare cu plasmă, diplome de fidelitate, aer condiționat, calculatoare și birouri cu multe sertare.
Doar că, după ce-ai ieșit pe ușa rotativă, fosta platformă industrială socialistă își cere înapoi drepturile. Ieșirea spre oraș, după ora cinci după-amiază durează cam cît călătoria cu TGV-ul din Paris la Londra. Deși clădirile vechi au fost demolate și înlocuite cu turnuri de sticlă și fier-beton, străzile au rămas aceleași. Înguste, șerpuite fără motiv, ele se opresc toate în aceeași intersecție unde mașinile se încolonează ca după un accident pe autostradă. Devenită cea mai aglomerată intersecție din oraș, ieșirea de pe Platforma Pipera are ironia sa. Exact în acel loc se află o secție de Poliție, devenită un fel de simbol al neputinței oamenilor legii în fața traficului. Alternativa rămîne metroul, dar ca să ajungi acolo este o aventură pe trotuare. Înguste și găurite, ele sînt refăcute de cîteva ori pe an. Cînd în sfîrșit au fost reconstruite, și dalele așezate perfect una lînga alta, muncitorii își dau seama că mai trebuia făcut un sanț. Și au făcut un nou canal în care „cămășile albe” își rup pantofii.
Cam așa s-a așezat capitalismul peste România Socialistă. Clădirile corporatiste au îngropat halele industriale, dar sistemul care le înconjoară a rămas același, învechit și rupt de civilizație. Celebrul clișeu al formelor fără fond este inevitabil.
Liviu IOLU
Adaugă un comentariu