Ciocnirea civilizațiilor pe platforma industrială Pipera

Opinia de la centru Niciun comentariu la Ciocnirea civilizațiilor pe platforma industrială Pipera 6

Prin anii ’70 –’80 comuniștii au con­struit, undeva la marginea Bu­cu­reș­tiului, o platformă industrială care a devenit mîndria sistemului multila­te­ral dezvoltat. Se numea „Platforma Industrială Pipera” și, printre cele mai importante întreprinderi care fun­cți­o­nau aici se găsea „Electronica”, producător de aparate de radio, printre al­tele, dar și un centru de calcul de un­de plecau spre România Socialistă pri­me­le calculatoare. „Erau imense, une­le ocupau cîte o cameră”, povestesc azi cu nostalgie taximetriștii, foști lu­cră­tori pe platforma industrială care azi s-a transformat într-un fel de inimă a ca­pitalismului birocratic care bate aj­u­tată de sute de mii de corporatiști.

Este aproape incredibil cîți ta­xi­me­triști au lucrat, cîndva, în același loc de unde azi „ridică” clienți la costum și cravată. Poveștile lor, suprapuse pes­te realitatea de azi, arată cum s-a transformat Platforma Pipera dintr-o ma­­re de halate albastre într-una de cămăși albe și costume scrobite. Co­res­pon­den­­tul acestui colț de București ar fi „La Défense”, celebrul cuib de clă­diri de birouri din Paris, centrul de afaceri al Franței, cel mai bogat cartier din He­xagon. Însă comparația devine o ca­ri­ca­tură, atunci cînd lucrezi în Pi­pe­ra.

Clădirile corporatiste sea­mă­nă, ce-i drept, cu oricare din lume. Clone fi­de­le ale sediilor de mari corporații occidentale, în ele găsești cam tot ce-i trebuie unui birocrat să se simtă fericit și îm­­plinit în viața profesională și să po­ves­tească bunicilor că a ajuns un domn: automate de cafea, de suc, de sandvi­șuri calde, toalete cu cartela, parcări cu barieră, bancomate, mochete greu de mur­dărit, televizoare cu plasmă, di­plo­me de fidelitate, aer condiționat, calculatoare și birouri cu multe sertare.

Doar că, după ce-ai ieșit pe ușa ro­tativă, fosta platformă industrială so­ci­alistă își cere înapoi drepturile. Ie­și­rea spre oraș, după ora cinci după-a­mi­ază durează cam cît călătoria cu TGV-ul din Paris la Londra. Deși clădirile vechi au fost demolate și înlocuite cu turnuri de sticlă și fier-beton, străzile au rămas aceleași. Înguste, șerpuite fără mo­tiv, ele se opresc toate în aceeași intersecție unde mașinile se în­co­lo­nea­ză ca după un accident pe au­to­stra­dă. Devenită cea mai aglomerată in­ter­secție din oraș, ieșirea de pe Plat­for­ma Pipera are ironia sa. Exact în acel loc se află o secție de Poliție, deve­ni­tă un fel de simbol al neputinței oa­me­nilor legii în fața traficului. Al­ter­na­ti­va rămîne metroul, dar ca să ajungi acolo este o aventură pe trotuare. În­gus­te și găurite, ele sînt refăcute de cî­teva ori pe an. Cînd în sfîrșit au fost reconstruite, și dalele așezate perfect una lînga alta, muncitorii își dau sea­ma că mai trebuia făcut un sanț. Și au fă­cut un nou canal în care „cămășile al­be” își rup pantofii.

Cam așa s-a așezat capitalismul pes­te România Socialistă. Clădirile cor­po­ratiste au îngropat halele industriale, dar sistemul care le înconjoară a rămas același, învechit și rupt de ci­vi­lizație. Celebrul clișeu al formelor fără fond este inevitabil.

Liviu IOLU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top