Cu sacoșa de rafie la Festivalul de Film European

Opinia de la centru Niciun comentariu la Cu sacoșa de rafie la Festivalul de Film European 1

În seara aceea nu aș fi vrut să fiu în pantofii regizorului Toader Nap. Era avanpremiera filmului său, „Nun­tă în Basarabia” și, dacă în timp ce sala de la Muzeul Țăranului încă își umplea locurile era vioi, a sfîrșit cu o mină palidă și niște ochi umflați, la limita apoplexiei. Fil­mul său a deschis cea de a XIV-a e­diție a Festivalul Filmului European, or­ganizat de Institutul Cultural Ro­mân și calea vizionării celor 50 de filme, reprezentând 28 de țări e­u­ropene.

Carevasăzică, un eveniment cu ștaif, un influx de artă cinematografică, un festival de film e­u­ropean într-o țară europeană. S-a um­plut sala și a început să ruleze fil­mul. Totul bine și frumos în pri­me­le 20 de minute, după care a în­ce­put să sară banda. Publicul nu ce­dase nici după 20 de minute de ur­mă­­rit un film care se transformase parcă într-o glumă proastă.

Cînd te pregăteai să rîzi la o poantă din film îți opreai reacția la ju­­mătate, pentru că te invada penibilul cadrului oprit sau al replicilor să­­rite. Cînd te hotărai să-i mai a­corzi o șansă și imaginea era ok pentru cî­teva minute, pierdeai iarăși firul în­tregii acțiuni. Era parcă cineva ne lua la mișto. Asta era senzația, mai a­les că singura rumoare era provocată de spectatori, nimeni dintre or­ganizatori nu părea să se agite în vreo direcție. De altfel, singura persoa­nă care și-a cerut scuze publicului a fost regizorul. Stătea în fața sălii, fre­­cîndu-și mâinile, jenat și perplex și aproape neștiind ce să spună, în mo­mentul în care lumina s-a oprit, semn că orice speranță de a putea urmări filmul până la capăt în seara aceea murise. Așadar, așa a debutat la București Festivalul Filmului E­u­ropean. Lumea a început să pă­ră­seas­că sala și era un aer greu, de ru­și­ne care plutea acolo, de parcă e­ram toți vinovați de ceea ce s-a întâmplat.

Duminică am fost la un nou film din cadrul Festivalului, Das Weisse Band (Panglica Albă), din două mo­tive: 1 – filmul nu are voie să fie ra­tat, a fost distins cu Palme D’Or la Cannes anul trecut și cu Globul de Aur pentru cel mai bun film stră­in, în același an și 2 – se schimbase lo­cul proiecției. Ei bine, din păcate ța­ra era aceeași. Am pierdut și aici ze­ci de replici din film din simplul motiv că erau cadre pe fundal alb – întinderi de zăpadă – iar scrisul a­vea și el aceeași culoare.

Lîngă noi era un tânăr care ți­nea ocupat locul din stânga lui cu o sacoșă. În dreapta era alt scaun gol. A apărut un cuplu și l-a rugat să se mute ori la stânga, ori la dreapta. La care el: „după ce că ați găsit două locuri, mai vreți să stați și unul lângă altul?” Așa e, domnule. Du­pă ce că ai Festival de Film Euro­pean, mai vrei să vezi și filmele?

Roxana LUPU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top