Cum comentați?

Opinia de la centru Niciun comentariu la Cum comentați? 1

O întrebare esențială a răsărit sîmbătă dimineață din tastele co­le­gi­lor de la „Gândul”: „Cum comentați deplasarea axei Pământului cu 10 centimetri?”. O fi mult, o fi pu­țin, o fi bine, o fi rău, ce măsuri se pot lua, dumneavoastră trebuie doar să intrați pe site și să scrieți. Dați afară tot ce aveți pe suflet, iar dacă nu e vorba de o chestiune care să vă stea pe suflet poate vă stă pe creier. Iar dacă nu v-a trecut pînă acum prin minte care sînt consecințele de­pla­sării axei Pământului cu zece centi­metri, ar fi bine să începeți să vă gîn­diți. Sau mai bine nu vă gîndiți, doar scrieți.

Datul cu părerea vă va elibera. Veți simți un val de sînge urcînd din stomac spre brațe și de acolo spre bu­ricele degetelor, un fel de izbăvire mai mică. În plus, o părere nu o­moa­ră pe nimeni, cel puțin în vreme de de­mocrație. Decît să dați în cap la oameni pe stradă, mai bine scrieți des­pre cutremure, tsunami, explozii nucleare și, în general, despre cît de rău e că se pogoară tot felul de ne­no­rociri pe capul oamenilor. Nu trebuie să fiți riguroși, întrebarea e un simplu pretext: de exemplu, puteți aborda tematica seismică în Ro­mâ­ni­a, puteți să vă imaginați cîte clă­di­ri vor cădea în București la ur­mă­torul cutremur, puteți înjura clasa po­litică. Din informațiile pe care le-ați adunat de la diverși specialiști cu drag de televizor, știți că în curînd e programat un cutremur major în zo­na Vrancea. E cutremurul acela care pică odată la 30 de ani. Îngroziți-vă și îngroziți mai departe.

Dezincriminarea consumului de marijuana ar rezolva problema et­no­botanicelor?”, întreabă evz.ro. Pri­lej pentru cititorul Ticu, de profesie om, să răspundă: „Dezincriminarea consumului de marijuana i-ar ajuta și pe cei cu boli cronice, unde s-a de­mon­strat științific că marijuana este un me­dicament care ajută enorm, în com­parație cu tratamentele actuale (legale). Normalizarea acestei plan­te ar fi un pas enorm în „de­mo­cra­ți­a” românească, dar nu cred”. Recitiți rezultatul muncii lui Ticu și în­vă­țați: textul lui conține o informație proas­pătă, alături de o viziune amară asu­pra democrației românești și, evident, so­luția; totul, în doar cîteva rînduri.

Dacă doriți să urmați o carieră de comentator, trebuie să știți cîteva re­guli de bază:

1. Fiți pesimiști. Cu cît imagi­nea e mai întunecată, cu atît devine mai greu de combătut pentru co­men­ta­to­rii concurenți.

2. Regulile ortografice, orto­e­pi­ce și de punctuație sînt opționale.

3. Spuneți că „s-a demonstrat ști­­ințific”. Nu mai știți sigur unde ați citit, dar dă bine.

4. Împănați-vă textul cu aluzii se­xuale. Nu trebuie să vă explic de ce.

5. Fiți superior – amuzați. Miș­toul bate oricînd argumentul

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top