Curajul vine din Argentina
Opinia de la centru 18 noiembrie 2013 Niciun comentariu la Curajul vine din Argentina 8Cu un secularism aflat în ofensivă, religii care își pierd identitatea și cu un fundamentalism din ce în ce mai virulent, Papa Benedict al XVI-lea vorbea de necesitatea unei noi evanghelizări a Europei. „Este aceeași evanghelie, dar este propusă cu alte mijloace și cu un alt spirit, cu un nou entuziasm, cu o nouă determinare și, bineînțeles, cu alte obiective” , îmi spunea Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teologie Română, în timpul unui interviu de la începutul primăverii. Era înainte de alegerea lui Jorge Bergoglio, iar așteptările față de alegerea noului ocupant al Palatului Apostolic erau din ce în ce mai mari. Modernizarea începută de Papa Ioan Paul al II-lea și continuată de Benedict al XVI-lea nu a reușit să se sincronizeze cu portretul noii societăți, iar scandalurile legate de personalul Bisericii Catolice erau din ce în ce mai frecvente.
Numai că la Vatican, Palatul Apostolic a rămas liber, întrucît noul papă a decis ca această reformă să înceapă de la el. A renunțat la apartamentul tradițional și s-a mutat la una dintre casele de oaspeți ale Vaticanului, a refuzat pantofii papali roșii, iar în vizita din Brazilia, a preferat să fie transportat cu un Fiat în locul Papamobilului. Cu „o Biserică săracă, pentru săraci” drept motto, suveranul pontif a întinerit una dintre cele mai vechi instituții ale lumii. Bineînțeles că aceste simple acte pot fi văzute că gesturi de imagine, însă cînd reprezentatul lumii catolice spune că bunătatea umană trece dincolo de religie („dacă o persoană este gay, îl caută pe Dumnezeu și are o conștiință bună, cine sînt eu să-l judec?”), atunci sîntem contemporani cu unul dintre cei mai curajoși clerici pe care i-am întîlnit.
Papa Francisc privește fără frică spre viitor și cred că nu vrea ca Vaticanul să se transforme într-un simplu oraș-monument istoric. Nici 12 luni nu au trecut de cînd a devenit suveran pontif și numărul credincioșilor care participă la slujbe a crescut. După cum spunea și ziarul The Guardian, chiar și ateii ar trebui să se roage pentru Papă: „Nu are nici o armată, batalioane sau divizii. Dar are un amvon, iar acum el îl folosește pentru a deveni cea mai puternică și clară voce împotriva stabilimentului. Nu trebuie să fii un credincios ca să crezi în asta”. Și să știți că are peste zece milioane de followers pe Twitter.
George GURESCU, redactor TVR
Adaugă un comentariu