De sufletul celor vii
Opinia de la centru 5 mai 2012 Niciun comentariu la De sufletul celor vii 0Pentru că nu știm niciodată cînd ne vine sfîrșitul sîntem de regulă hîtri, profanatori și perverși. Credem că există suficient timp în viitor pentru a îndrepta lucrurile, pentru a aprinde lumînări la vii și la morți ori pentru a iubi mai mult. Dar iubirea nu se vinde la kilogram, se făurește acolo unde și o adiere de vînt stîrnește furtuni căci sufletul omului e un drum fără semne de circulație.
Și în comuniunea asta a noastră cu divinitatea, ne-am obișnuit cu ideea că dacă dăm bani la biserică avem în desaga de păcate mai puține. Și mergem acasă ca ispășiți și curați ca lacrima, în timp ce prin noi curge puroiul și tina. Dar nu de puține ori, banii cu care unii au impresia că și-au cumpărat un loc în ceruri nu ajung pentru renovări ori pictură bizantină, ci pe undeva la dracu.
Eram în copilărie, în satul bunicilor, bună prietenă cu băiatul și fata popii. Cînd au ajuns adolescenți și au încurcat drumurile dintre biserică și barul de lîngă căminul cultural, luau banii din cutia milei și mergeau la discotecă sîmbăta. M-au rugat să nu spun, să nu se afle prin sat, că are popa scandal. N-am spus. Dar am rămas cu un gust amar și soarta a făcut în așa fel că nu ne-am mai văzut de atunci.
Mai rău de cei care se lasă duși de tot în ispită și fură clopotele pe care le duc mai apoi la fier vechi. Icoanele sînt și ele direcționate spre „piața neagră”, mai exact spre cei care umblă prin sate cu icoane de vînzare, zic că sînt sfințite de Pimen și că au fost pictate de măicuțele de la Văratec. Pentru ei, hoții de cele sfinte, socoteala se face la urmă, în altă lume.
Alții însă își răscumpără păcatele mai concret, adoptă un copil ori donează bunuri, bani și alimente. O parte renunță la înjurături ori la țigări. Fiecare cum poate, căci și așa cimitirul se umple de morminte fără cruci. Însă cei care și-au făcut din meserie o mașină de spălat păcate nici măcar nu se gîndesc la asta. Salvează vieți și atît, nu așteaptă nimic în schimb. Și în ciuda tuturor știrilor despre mita din spitale ori despre proasta dotare a utilajelor pentru incendii, am tot respectul din lume pentru medici, pompieri și cei de la descarcerare. Iar pentru un salariu din care își cumpără pîine și salam, acești oameni au mereu porțile deschise spre rai. Mai rău de noi care abia dăm bună ziua vecinului iar cînd scăpăm măruntul din buzunar unui cerșetor sîntem plini de sine. În acest caz, Dumnezeu să ne ierte!
Paula SCÎNTEIANU
Adaugă un comentariu