Declarație
Opinia de la centru 16 mai 2012 Niciun comentariu la Declarație 2Vă iubesc și vă stimez pe toți, bă! Pe domnișoara care merge la Carrefour ca să ciocănească pepeni și care sună după aia vreo prietenă ca să-i zică: „Am fost la Carrefour, așa mi-era poftă de un pepene”; pe ăștia care conduc mașini japoneze cu linii elegante și nu se simt deloc niște biete mogîldețe de carne cînd opresc la semafor și încep să se scarpine cu seriozitate în nas; pe ăștia care cumpără brînză pentru că brînza e un aliment sănătos, mai ales în caz de regim. Le recomand – ca unor prieteni dragi – brînza brie, cea cu mucegai alb și pufos, nici măcar nu e așa scumpă.
Îmi plac ăștia care citesc și postează poezii pe net, la ore recomandate mai degrabă pentru somn, în egală măsură cu cei care intră noaptea în direct, la radiouri creștine, pentru a da sfaturi de viață și a încerca să aducă pe calea binelui un om pe care nu-l cunosc, alături de un prezentator cam acru, dar la rîndul său creștin, prezentator care spune la sfîrșit: „Vă aștept și mîine seară, dragi prieteni! Doamne ajută!”. Apreciez gestul celor care-mi trimit sfaturi pe mail: „Cum sa scapi de capuse + altele”: „Daca s-a prins o capusa si ai in casa untura, acoper-o complet cu untura solida si dupa doua-trei minute se desprinde (ea se sufoca, untura nu permite nici un strop de aer si capusa scoate capul din piele); daca nu s-a desprins inca, pui untura din nou.” Mulțumesc frumos, așa voi face, Doamne ajută!
Am toată considerația față de doamnele foarte în vîrstă care spun cu ochii în lacrimi: „Am avut bărbat bun” primului străin care le ajută să coboare din autobuz, față de cei care citesc ziare de sport fie și doar pentru fotbal, față de vînzătoarele care la început se enervează puțin cînd clientul le întinde cardul, „va dura mult și e coadă în spatele dumneavoastră”, dar după aia bagă cardul în aparat, beau o gură de apă, zic: „De fapt chiar aveam nevoie de o pauză” și zîmbesc.
Să nu uit de omul acela care a lipit un afiș în stația lui 311 de la Iancului, în care anunța că vinde „Pianina Stichmeyer Berlin – placă bronz” și explica, sub literele astea îngroșate, că amîndoi copiii i-au plecat în străinătate și că nu mai are ce face cu ea. Într-o zi o să-l sun, fie și după ce va fi vîndut-o, ca să-mi spună cum e viața acum, după pianină. Îi iert pe cei care stau pe partea stîngă a scărilor rulante, în ciuda regulilor clare lipite chiar lîngă balustradă.
Îmi sînt dragi ai mei, cînd sună ca să mă urechească de la 350 de kilometri distanță, „n-ai mai sunat-o pe soră-ta de la ziua ei”, iar eu mormăi ceva și schimb subiectul: n-o să înțeleagă niciodată că pot să iubesc chiar și oameni pe care-i văd o dată pe stradă, că pot să iubesc fără să zic nimic, mai ales cînd nu zic.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu