Despre cel care doarme în pat cu Ceaușescu

Opinia de la centru Niciun comentariu la Despre cel care doarme în pat cu Ceaușescu 1

Sînt unii care percep timpul ca pe un fus ce se învîrte doar în bă­tă­tu­ra lor. E adevărat, pe vremea lor era alt­fel, oameni mai cinstiți, în frunte cu el care a lucrat 30 de ani la colectiv. Nu murea de foame, deoarece mereu îi pi­ca cîte ceva în sac la sfîrșit de zi și tot aducea acasă o sticlă cu lapte, o hal­că de carne ori un ou.

Lui, cel care încă mai aprinde la morți o lumînare pen­­tru Ceaușescu, pe atunci îi era bi­ne și blesteamă tot prezentul, toți ti­nerii ăștia nerușinați care fug de munca cîm­pului și pe toți conducătorii, care sînt și vor mai fi.

Doar el știe cel mai bine cum a fost și îi condamnă pe cei care hulesc vechiul regim. De bine de rău îți dă­dea statul de muncă, el a fost harnic, fa­mi­list și credincios. Nu în Du­mne­zeu neapărat, la biserică nu mergea. Dar avea putere de muncă și hămălea toa­tă ziua cu mîndrie. Acum totul e vra­iș­te, pensia e mică, mai are un copil ca­re are la rîndul lui copii și îi vine să în­jure. Tot mai bine era pe timpul lui Ceaușescu, chiar dacă primeai lu­mi­nă, faină, unt și program TV cu por­ția. Azi lumea nu mai știe să tră­ias­că după reguli, cu puțin. „De asta s-au stricat treburile în România, de prea bine. Li s-a năzărit la unii că vor de­mocrație, în special la orășeni și au făcut Revoluție. Rușine să le fie. Da­că mai trăia Ceaușescu și conducea în con­tinuare, țara noastră nu mai avea nicio datorie”.

Unii nu se leapădă nici de tabloul conducătorului, pe care îl țin în casă, eventual lîngă icoana împăiată cu bu­su­ioc. Noi, restul, sîntem ratați din naștere. Niște proști. Nu facem nici cît o ceapă degerată în fața lor. Și ce da­că avem facultăți, și ce dacă sîntem la locul nostru și cîștigăm bani cinstiți. Știu ei mai bine cum e cu prezentul.

Tot ei au făcut mai mare brînză la via­ța lor și au dres. Și îți povestesc des­pre ei pînă îți vine rău, pînă în­țe­le­gi că niciodată nu o să se urce scroa­fa în răchită. Ei, martirii prezentului în care trăiesc cu ură, nu au ieșit în stradă la Re­voluție, nu au mărșăluit cu flori în mînă după moartea dictato­rului și nu au plîns morții îm­puș­ca­ți în numele li­bertății. Nu au făcut ni­mic din toate acestea deoarece le era bi­ne și nu le păsa că altora le era rău. Dar ei nu sunt egoiști, nici nostalgici, ei sunt doar deștepți fără carte, cins­tiți fără motiv și condamnați fără ju­de­cată. Ei, care au mîncat un mălai de calitate atunci, vor mai multe drep­turi acum decît un tînăr care abia și-a întemeiat o familie și trăiește din mi­ni­mul pe eco­no­mie. Iar fusul se în­vîr­te în curțile lor pînă intră în pă­mînt, nu vor să știe cum se perindă lu­mea și dincolo de poartă. Noroc de răbdarea noastră, a celor care îi mai ascultă. Nu știm însă dacă din respect pentru vîrstă, din fri­că de ocară ori din milă.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top