Destinul lor e să sperie ciori
Opinia de la centru 22 ianuarie 2013 Niciun comentariu la Destinul lor e să sperie ciori 4„Morții cu morții si viii cu viile”, spun oamenii cărora le place să bea. Să bea mult. Cam jumătate din satul în care am ajuns într-o după-amiază oarecare de primăvară timpurie era părăginit, de parcă au plecat toți la bîlci. Fără var și chituială, așa arătau casele, iar gardurile din scînduri putrede, așezate de mama natură după direcția vînturilor, nu-ți susțineau nici măcar un cot.
În curți, balegă proaspătă și veche de acum trei ani, amestecată cu fîn și paie, copii cu tălpile goale, pline de bătături și neveste cu fuste peste pantaloni și broboade strînse șui în jurul capului. Dar viile, dragii mei, viile erau ceva de neuitat. Așezate ca la carte, săpate, cu toți șpalerii aliniați și sîrmele zdravăn întinse. Butucașii se vedea că sînt de soi, nu orice fel de adunătură. Apoi moș Alisandru îmi povestea cum stau ei toamna prin vie toată ziua și alungă graurii să nu-i lase fără. Pocnesc din bice, fac tunuri din carbit, bat în oale. Mai nou agață CD-urile nepoților de sîrme. Strălucesc al naibii de colorat în soare și alungă „satanile înaripate”, cum le spune el. Cu sperietorile nu mai merge de mulți ani. S-au săturat și graurii și ciorile de oamenii de paie, îmbrăcați ridicol cu haine de copil ori paltoane de pe vremea cînd era moș Alisandru flăcău.
Așa e primăvara, mai puțin cu munca cîmpului, mai mult cu legatul la vie. La care participă toată familia. Toamna, toata familia bea împreună. Și tot atunci trei sferturi de sat zace mahmur, zi și noapte. Femeile se pregătesc și pun din timp varză la murat, să fie moare. Așa e toamna, o zvîrlugă scăpată din căpăstru.
Aici încă se mai naște în sat, cu moașa. Copiii vin pe lume mai tot timpul în momente potrivnice. Așa se face că sînt săraci cu duhul și nu ajung să învețe mai mult de opt clase. Nu că ar fi nevoie de ei pe acasă, la munca pămîntului. Nu. Popa spune că viile sînt de vină, băutura le strică mintea la copii, că beau de mici. Și drept spune căci mai toate mamele își adorm pruncii care au colici cu două, trei țoaște înmuiate în vin. Pe aici nu prea plîng copiii. Nici nu au ce mînca, dar nici nu-s bătuți. Părinții nu sînt scandalagii deoarece, lucru ciudat, nu fac urît la băutură. Este un sat cu oameni nonviolenți, iar dacă bărbatul bea, bea și femeia și viața e frumoasă.
Dar pentru că li se termină repede din butoaie, prin martie cel tîrziu nu mai au vin. Și atunci se mai pun și ei pe treabă, mai cîrpesc șura, veceul, ca să nu se dărîme de tot. Mai cresc o oaie, un porc ori orătănii cu aripi. Femeile se mai îngrijesc de copii și le cîrpesc hainele, mai fac o pîine de casă ori schimbă busuiocul la icoana cu crenguțe proaspete. Acolo timpul se poticnește în fiecare toamnă, o ia razna pe ulițe și nu mai știe în ce parte e capătul satului. De aceea oamenii, cînd sunt întrebați, spun că li se pare că trăiesc de o veșnicie.
Paula SCÎNTEIANU
Adaugă un comentariu