Din ceramică neagră ei își fac pîine albă
Opinia de la centru 2 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Din ceramică neagră ei își fac pîine albă 6Regele Mihai a băgat mîna în lut, să vadă și el cum e. „A mai venit la noi premierul Belgiei, ministrul Forțelor Terestre din Brazilia, regina Margaret a II-a a Danemarcei și mulți alții, de nu-i mai țin minte”. Gheorghe Mogopăț știe să modeleze lutul de la vîrsta de 10 ani. A învățat de la părinții lui și a rămas să ducă mai departe afacerea, atît de bine văzută peste hotare.
Ceramica neagră de la Marginea este unică în Europa iar munca ultimilor olari din țară care știu să îi dea formă este mai mult decît o povară. Din sudoarea frunții lor însă își întrețin familiile și pun pîinea pe masă. În această afacere lucrează familia Mogopăț de generații întregi iar metoda este una tradițională. „Folosim o tehnică specială de ardere la cuptor cu lemn de rășinoase, în două etape. În prima cuptorul este deschis iar procesul de ardere durează 8 ore, timp în care temperatura ajunge la 700 de grade Celsius. În a doua etapă cuptorul se închide ermetic și are loc o ardere fără oxigen, timp de 24 de ore”, povestește acesta. Însă după ce vasele se răcesc, începe o altă muncă, mult mai migăloasă.
Cei cinci Mogopăț pictează vasele, apoi le vînd în propriul magazin deschis în localitate. „Pentru export lucrăm doar pe baza de comenzi însă cei mai atrași de vasele de ceramică și de obiectele decorative produse de noi sînt suedezii și irlandezii”, mărturisește Corneliu Mogopăț. Are 24 de ani și este cel mai tînăr din familie. A făcut Facultatea de Informatică la București, însă a decis să rămînă acasă, să muncească cot la cot cu tatăl său și cei doi unchi. Știe că dacă el pleacă, cu timpul va dispărea tradiția de atîtea sute de ani. Are de gînd să se însoare și să își învețe copii de mici să se joace în lut. A lăsat o carieră modernă pentru roata olarului însă dacă ar fi să cîntărească salariile din ambele domenii, lutul ar trage mai mult la cîntar. Acesta spune amuzat că s-au reprofilat în ultimii ani, deoarece peste granițe cererea este alta.
Dacă românii cumpără oale pentru borș, sarmale sau lapte prins, străinii preferă vasele de artizanat. „Pînă în 1990 s-a lucrat în familia noastră numai ceramică utilitară dar cînd au început să se ceară vase decorative, ne-am conformat. Noi stăm toată ziua cu mîinile în apă și lut și modelăm, asta e viața noastră”. Prin Marginea e bine să oprești în drum spre Vatra Dornei, aici oamenii merg cu bicicletă mai mult decît cu mașina ori căruța. Babele își ridică pestelcile pe ghidon, își strîng broboadele mai strîns în jurul gîtului și pleacă la treburile cîmpului ca niște școlărițe sprintene.
Paula SCÎNTEIANU
Adaugă un comentariu