Din viața unor porumbei de presă
Opinia de la centru 30 ianuarie 2012 Niciun comentariu la Din viața unor porumbei de presă 3Primul a fost Vasile, un porumbel alb și șchiop. Astă primăvară, Marian Cioroabă l-a ademenit spre chioșcul lui de la Piața Aviatorilor, i-a presărat firimituri pe o revistă și, ușor-ușor, Vasile s-a pus pe picioare.
Cînd a venit vremea, Vasile și-a luat nevastă și a adus-o la masă. S-au strîns apoi vreo zece porumbei grași, o parte dintre ei se bat pe boabele puse pe „Enciclopedia Larousse – Sănătatea inimii, sângelui și plămînilor”. „Găina” e aia gri, „Cîntăreața” e cea cu alb, maro și mov. Se opresc să-i admire pensionari cu sacoșă și corporatiști la costum, posesori ai unor impecabile suflete de copil.
Sînt oameni care nu mai vor să ia restul, zic: „Lasă, cumpără grîu pentru porumbei”. Iar Marian Cioroabă chiar cumpără grîu, îl presară peste o revistă în țiplă și așteaptă. Pe la șase dimineața, după ce a terminat de aranjat ziarele, încep să apară și păsările. „Cînd sînt multe, încep să se bată, așa că nu le pun de mîncare. Acum s-au învățat și se așază pe rînd”. Majoritatea porumbeilor domiciliază prin mansardele vestitului cartier Primăverii. Bogații zonei n-au timp să hrănească porumbei și poate e normal să se întîmple astfel. Așa că în fiecare dimineață, păsările dau o tură pînă la chioșcul acesta, să ciugulească dintr-o mînă întinsă, să se odihnească pe un ziar colorat.
Joaca porumbeilor și zîmbetele trecătorilor îi mai distrag atenția lui Marian Cioroabă de la hăul în care se prăbușește afacerea sa: „Sînt de patru ani aici, am început cu cărți. Cînd n-au mai mers cărțile am trecut la ziare și reviste. A fost bine o vreme, dar așa slab ca acum n-a mers niciodată. Mai nimic nu se vinde. Merg bine doar tonetele care vînd covrigi, orice înseamnă mîncare”.
Observația lui Marian Cioroabă e întărită de cifrele publicate de Biroul Român de Audit al Tirajelor: în vara anului trecut, tirajul ziarului „Adevărul” scăzuse de trei ori față de perioada similară a lui 2010, iar „Jurnalul Național” se prăbușise la jumătate. Sînt publicații care dispar cu totul. Dispar și nimeni nu observă, porumbeii se așază pe un alt vraf de ziare, tot hîrtie e, la urma urmei. Ceva mai bine vînd „Click” și „Libertatea”: s-ar putea zice că cele două titluri țin sus steagul presei tipărite, dar prea sună a ironie.
Presa se prăbușește, chioșcarul Cioroabă vinde mai puțin și se ocupă mai mult de porumbei, așa merg lucrurile. O suferință banală, un chioșc de ziare oarecare din nordul Bucureștiului. Uite totuși că printre titluri țipătoare, femei de duzină și reviste de pescuit, printre bucăți de corăbii, instrumente de pictură și știri cumpărate tocmai a urcat să ciugulească o vrabie. E un fapt neobișnuit, care merită semnalat.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu