Doctorul dintre lumi

Opinia de la centru Niciun comentariu la Doctorul dintre lumi 1

A fost o noapte lungă. De asta și ca­­feaua pe care o bea la prînz me­­di­cul Irina H., de la un spital ju­­de­țean din Moldova, tot lungă trebuie să fie. E oboseală mare. Deși Irina găsește ener­gia să po­ves­­tească clar, coerent, ce în­seam­nă să fii pediatru în Ro­mâ­nia. E ge­nul de doctor de care nu ai fi surprins dacă îl vezi prin secțiile de co­pii cu vreun ursuleț de pluș atîr­nat de stetoscop. Irina H. mai e ceva. E un om „călit” prin clinici străi­ne. A lucrat ani de zile în Bel­gia, în spitale bine dotate, pline de re­guli bine puse la punct și în­vă­lui­te de calmul care apare cînd știi că ai la îndemînă tot ce oferă me­dicina mo­dernă.

Acum s-a întors acasă, unde, de multe ori, unui medic normal îi vi­ne să-și ia cîmpii. Aplică însă, ca un fel de asigurare, un sistem ciudat de muncă. „Sînt cu un picior în Bel­gia”, spune zîmbind. O dată la două luni, cînd belgienii o cheamă, Irina lasă deoparte spitalul ro­mâ­nesc și, în zi­­le­le ei libere, ia avionul ca să facă gărzi de weekend în Bel­gia.

Face asta de peste un an deja. „Plec vineri de aici și mă întorc luni. Nu merg direct la spital. Îmi iau cîte o zi liberă, de concediu, că nu am cum altfel. Am intrat cu un con­tract de medic înlocuitor acolo și ei au ne­voie de mine. Nu mi-au fă­cut o fa­voa­re, ci au nevoie de mine. Cînd ești medic și faci gărzi, în­veți să reziști și la perioade mai încărcate, mai dure. Pro­babil că noi, medicii, sîntem cumva construiți ca oameni de sacrificiu”, spu­ne Irina.

Face asta din pasiune pentru me­­­dicină. Și poate și dintr-o pru­den­ță alimentată de condițiile din ce în ce mai grele în care își face me­seria în propria țară.

Apoi, da, e și un avantaj financiar. Cîștigi cam 800 de euro după gar­da de weekend din Belgia. Din care însă plătești impozit acolo, iei bi­letele de avion, de tren, un sandviș. Și mai e ceva, dincolo de bani. Se simte foarte bine de fiecare dată cînd intră în spitalul belgian. E un soi de terapie să consulți pacienți într-o țară normală.

La români „doctorul e și el ci­ne­va pe-acolo”, în străinătate „doc­to­­rul are o poziție”. Se simte de cînd te duci la bancă, de la creditul pe care ți-l acordă, de la cum îți vor­bește directorul de spital sau șeful de secție, pînă la omul pe care îl tratezi.

„Da, o să evadez la un moment dat din nou. Definitiv”, spune to­tuși doctorul. Re­grete ar fi, la fel cum sînt atîtea diferențe. Spune că i-ar fi dor de oamenii de aici. La fel cum tot ei îi sînt cei care îi dau brînci să fugă cît mai departe. Totuși, în Belgia, dincolo de me­di­ca­­mente, acces la aparatură, zîm­bete amabile, calm și mult bun simț, Irina a observat că relația cu me­dicul prinde ceva din vizita la avo­cat sau la notar.

Andrei UDIȘTEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top