Dragul meu student la jurnalism!
Opinia de la centru 10 iunie 2013 Niciun comentariu la Dragul meu student la jurnalism! 120
Să îți spun adevărul: facultatea e un altfel de cimitir. Unul pentru vii. La ultimul examen din viața de student, să îți iei o gură de relaxare și înainte să duci lucrarea pe catedră, te rog, pune pixul în buzunar. (Dacă mai încape de fițuici). Pentru cîteva momente privește-ți colegii, așa cum sînt ei. Unii tocilari, alții petrecăreți, unii deștepți, alții doar se dau…și o parte cu siguranță, prieteni.
Dintre toți aceștia, doar 20% vor ajunge să facă meseria pentru care și-au tocit flecurile de la papuci pe holurile facultății ori pe teren după știri. Restul se răspîndesc prin lume și mai toți, uită de tine. Își vor aminti doar atunci cînd vor mai răsfoi folderul cu „foto curs festiv” sau cînd îți vor întîlni semnătura în vreun ziar. Și nu vei ști dacă îi va încerca un sentiment de bucurie sau invidie. Imediat după terminarea facultății, fiecare își aranjează viața, ca un copil de trei ani, un puzzle. Poate la întîmplare, poate stîngaci, poate ajutați de părinți. Și mai mult de jumătate din studenții din an se vor căsători. De pe Facebook vei afla că unii au copii, alții sînt plecați oriunde pe glob. O parte își vor căuta ani la rînd de lucru și vor huzuri mult și bine pe banii tatei. Pentru ei viața va fi veșnic „pantera roz”.
Dar tu, tu care citești acest articol vei găsi cu siguranță un loc de muncă în această lume minunată a jurnalismului. De unde știu? Pentru că dacă nu te-ar interesa această meserie n-ai citi un ziar studențesc. Ori nu ai scrie la unul. N-ai termina acest articol pentru că ți-ai pierde interesul încă de la titlu. Iar cine nu are răbdare să citească o tabletă, nu are răbdare să scrie una. Fie ea și proastă. În tine am încredere pentru că ești de-al meu. Deși te sperie incertitudinea, vei găsi sprijinul în condei cum își găsește un orb vederea în baston și vei experimenta. Pentru luni, ani, povestea jurnalistului de garnizoană. Cumva ca la război, mereu pe fugă, cu bani de covrigi și o cafea în buzunar. Și ca să fie clar, un soldat viteaz nu merge doar la conferințele de presă. E drept, mai rămîne și fără caschetă, deși veșnic ar trebui să aibă ceva în „spek”.
La sfaturi stau oarecum prost. Mai degrabă îți transmit niște sentimente. Mie mi-a rămas un fel de dor, o zvîcnire în suflet căreia nu pot să-i dau nume. Studenția mea nu s-a consumat pe băncile facultății, ci undeva într-o redacție mică, cu mult fum de țigară și reportaje pe bune. Și dintre toți cei pe care i-am cunoscut am rămas cu un pumn de prieteni și un mentor. Un om prea bun pentru lumea în care trăim. Iar copilul de mine respectă toate aceste amintiri.
Paula SCÎNTEIANU
Adaugă un comentariu