Dumnezeul lucrurilor mici

Opinia de la centru Niciun comentariu la Dumnezeul lucrurilor mici 8

Nu e nimic în întunericul de sub pat; am verificat ieri după-amiază, cînd dădeam cu aspiratorul. Cînd in­tru în cameră, toate pixurile lăsate ca momeală pe măsuță sînt fix ca la ple­care, pe pereți nu fuge nici o umbră cînd aprind lumina. E o cameră mică, plină cu mobilă, dotată cu un geam prost chituit, dincolo de care se au­de orașul. Mi se întîmplă să văd din cînd în cînd, pe zidul blocului din față, o flamă scurtă, dar știu sigur că e de la contactul dintre măruntaiele tramvaiului și sîrmele care-i alimen­tează deplasarea.

Totul are o explicație perfect ra­ți­onală, lucrurile sînt foarte bine pu­se la punct. Chiar și în marele somn al omenirii, undeva se întorc rotițe, altundeva se ating fire sau se ames­te­că substanțe chimice, totul e o mare compoziție. Din starea asta de lu­ci­di­tate, din deșteptăciunea asta aproa­pe fără margini se țese un blestem și omul contemporan nici măcar nu dă doi bani pe asta. Nu mai crede în ni­mic care să-l depășească, nici măcar în vreun spirit mic, care să-i șteargă umărul în treacăt sau să-l sperie cu un zgomot.

În vremurile astea de profundă cri­ză economico-politico-spirituală e nevoit să supraviețuiască Bannik, i-am găsit numele într-un dicționar*. E o zeitate precreștină, un spirit mic, înfățișat ca un bătrînel, care are în stă­pînire băile rusești cu aburi. Cică ar fi necurat – nu pentru c-ar provoca ci­ne știe ce necazuri, ci pentru că vie­țu­ieș­te într-un spațiu al debarasării de mur­dăria fizică. Bannik își așteaptă rîndul sub bancheta de lemn din în­că­pe­­re și iese de acolo să se spele nu­mai cînd termină toți. Dacă baia e fo­lo­si­tă de mai mult de trei schimburi, Ba­nnik se enervează și aruncă în vinovați cu pietre și cu apă clocotită. Ca să se ferească de mînia spiritului bă­ii, oamenii cu minte îi lasă o găleată cu apă curată și o măturică nouă.

Și mai modern ar fi Barabașka, spirit de apartament. Ocupația lui pre­ferată sînt glumele: fărîmă ve­se­la, deschide robinetul de gaz, întinde vop­seaua pe podea și – în general – răstoarnă tot ce-i iese în cale. Chiar dacă nimeni nu l-a văzut vreodată, acceptă să discute cu cei care-i sînt simpatici. Mai exact, răspunde la în­trebări cu bătăi în podea. Corgorușii seamănă cu pisicile și aduc stă­pî­nu­lui provizii și bani furați de sub nasul spi­ritelor din gospodăriile vecine. Asta duce la un război care se lasă de obi­cei cu farfurii sparte. Mai sînt zei ai înțelepciunii, nimfe, giganți, spirite care spun povești . Mai e Poputnik, care-l însoțește pe om toată viața și-l ajută să obțină ce vrea, iar asta nu e puțin lucru.

Orașul se pregătește de seară, iar toată lumina lumii se lipește acum de geamurile de sus ale blocului vecin. Mai e o linie întunecată, care urcă în­cet, dinspre primele etaje. Sînt scrîș­nete, rîsete, bufnituri, parcă totuși se aude și altceva.

*Ilie Danilov, „Dicționar de mi­tologie slavă”, Polirom, 2007

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top